2011-08-31

Lindy hop

Jag ska presentera ett annat stort intresse som jag har: lindy hop. För ett år sen började jag gå kurs och jag och min dansvapendragare bestämde oss tidigt för att bli jättebra jättesnabbt. Tyvärr funkade det inte bara med att gå kurs, utan det skulle även "socialdansas" som det heter. Det finns gott om tid och utrymme att göra det också, men i början gick vi bara på de evenemang som ingick i kursen. När vi sedan stod där på balen på nyårsafton hade vi skägget i brevlådan. Vi dansade inte alls mycket den kvällen men insåg att något mer måste till. Socialdansen. Under våren började vi gå allt mer på socialdans och träffade hela tiden nya människor. Dansmänniskor. Vi gick såklart alltid tillsammans och vi var som siamesiska tvillingar.

Nu, ett år senare, känns det helt naturligt och härligt att kunna gå till den där dansklubben på socialdans utan att gå dit med någon, det finns alltid någon där. En sån där grej som jag aldrig kunnat göra tidigare; gå ut själv. Det är kul om det finns folk jag känner som ska dit, vilket det ofta gör, men ändå, känslan av att gå ut själv är fantastisk.

2011-08-29

Stickat, stickat, stickat

På Åhléns fann jag den här bilden. Det är reklam för smink men jag kunde inte sluta titta på den stickade... vad det nu är hon har på sig. Hur snygg var inte den på en skala och hur stickar man en fläta med tre istället för två? Jag vill göra något liknande. Det är ju bara det här med att det värmer lite ojämnt, men det går att ha den täckt över hela kroppen, åtminstone överdelen av kroppen.


Min systerdotter skulle få en stickad kofta av mig när hon föddes för över ett halvår sen. Den här började jag på förra sommaren men jag blev så trött på att följa en beskrivning, så allt "försvann". Nu när den här systerdottern visar upp sig i en massa fina koftor som olika kvinnor har stickat til henne, känner jag att jag också vill ge henne den här. Tyvärr insåg jag att jag stickat i storleken till en 3 månaders bebis, fast jag tänker mig att jag kan sy ihop den lite generöst så kanske den passar ändå. Orka riva upp halva koftan.


Och ett annat projekt jag håller på med just nu, är ett par fingervantar som ska ha en fläta på varje finger. Vi får se hur det slutar med den. Jag trodde det skulle vara jätteavancerat och svårt att göra fingrar, men det kom jag på alldeles själv hur man skulle göra. Det är bara väldigt knöligt och tjatigt att sticka varje finger, men fint ska det bli. 

2011-08-28

Kommentar

Jag har förstått att en del personer faktiskt haft planer på att kommentera inlägg på den här bloggen, men inte lyckats av någon anledning. Nu provar jag med popup-fönster och ser om det fungerar istället. Annars går det ju att kommentera på Facebook om det inte går här.

Tupperwareparty

Jag har alltid gillat idén med home partyn. Kanske för att det är, precis som min idé med servettbuffé, en charm i att förstora upp på något jättefånigt. Att gå på ett Tupperwareparty har länge stått på min lista över saker jag måste göra innan jag dör. Inte för att jag ska köpa saker, utan för att det är roligt med människor som är nördar. Här är de nördar på saker av plast som kostar alldeles för mycket bara för att de har livstidsgaranti. Förra hösten var jag mitt första home party då jag blev inbjuden på ett party som säljer ljus. Jag köpte ju ljus, jag drogs med, men jag har inte använt särskilt många av dem, men ändå.

Nu filar jag på idén att ha ett Wallinskayaparty - ja, jag menar allvar. Kom hem till mig, du får cupcakes, rabarbersaft ur porslinskanna och framför allt: titta och känn på tyg, garn eller prova färdiga produkter. Köp något direkt eller beställ något som ingen annan har. Ta med din väninna och alla blir otroligt nöjda och glada. Inget köptvång förstås. Det är det aldrig. Återkommer med en inbjudan till er som gillar Wallinskaya på Facebook framöver.

2011-08-27

Mormorsrutor

Jag kan anses var ett lat stycke som aldrig orkade fästa trådarna när jag sydde ihop alla sabla mormorsrutor efter att ha virkat dem, året var 2008. Filten, eller vad jag ska kalla den, har hängt på min turkosa fåtölj med svarta trådar åt alla håll, hela tiden nästan. Planen var att det skulle bli ett kuddfodral. Det kanske inte är för sent än. Det är fint med mormorsrutor och varje gång någon börjar på ett sådant projekt blir jag sugen på att göra det igen, fast med andra färger. Frågan är bara vad det ska vara till nästa gång, när jag inte ens fick till något bra sist jag gjorde det.

2011-08-26

Servettbuffé


Förr i tiden, när jag var liten, var vi tre barnfamiljer som bodde tillsammans i ett gammalt missionshus vid en sjö en vecka varje sommar. Vi ungar sov på madrasser i kyrksalen och tramsade mest hela tiden. För ett tag sen hade jag och min familj en sammankomst med dessa människor i mina föräldrars sommarstuga under en dag. En ny tradition sedan några år tillbaka. Precis som då samsas vi med att ta med ungefär lika mycket mat var för tillställningen, fast istället för att en familj fixar lunch lika många gånger var, så gör vi bufféer av lunch, fika och grillning.

När jag, mina systrar och min mamma utvärderade årets tillställning, ni vet sådär sent på kvällen och allt blir flamsigt, kom vi på hur vi kan utöka bufféfixandet till nästa år genom att ha en servettbuffé. Alla tar med sig en servett var och så lägger man ihop alla servetter i en hög och väljer den finaste till fikat. En sån fruktansvärt fånig idé som jag vill genomföra någon gång bara för att den är så onödig.

2011-08-25

Magnus


Den stickade pojkvännen har börjat flirta och hoppas att tjejen i fråga är intresserad tillbaka, trots att hon är upptagen. Håll tummarna för Magnus.

2011-08-24

Den eviga röran


"hej
när du kommer hit får du ta det för vad det är
för jag har en ganska 'stökig miljö' hemma hos mig just nu och jag orkar inte fixa den, för jag vill bara prata och dricka lite vin.. tänker fokusera på att du får mat istället.. okej!?"

2011-08-23

Den uppstoppade staren


Min mormor hade på äldre dar en "boyfriend" som bodde i lägenheten ovanför henne. När jag var liten förstod jag aldrig att de hade ett kärleksförhållande. Det var bara Helgot, den snälla farbrorn, grannen. Han åt bara viltkött och grädde om den var kokad. Mormor brukade laga mat som de åt tillsammans och när maten var klar, knackade hon ner Helgot med en kniv mot elementet. Serverade hon köttbullar på fläskfärs sa hon på sin småländska att det var älgabollar och det köpte han.

Vad jag minns av Helgots lägenhet var att den var fylld med uppstoppade djur. Mormor hade också fått en hel hög med uppstoppade djur, bland annat räven som numera bor i Tyskland och hägern som står i mina föräldrars sommarstuga (min yngsta systerson är livrädd för "ankan"). När Helgot sorgligt gick bort i slutet på 80-talet, fick mormors barnbarn ärva varsin uppstoppad fågel. Jag var inte så intresserad av fågeln och när mina föräldrar sålde sitt hus för några år sen reagerade jag inte ens på att fågeln följde med hem till min moster. Jag är dock glad att den hamnade där. Nu när jag träffade min moster under sommaren kom fåglarna på tal och jag ville så gärna ha min uppstoppade fågel hemma hos mig. Jag tror inte att staren var just min fågel, men jag gillar staren och den står nu som ett minne av Helgot på min hylla ovanför skrivbordet.

2011-08-22

Sommarminnen om fyra

Jag älskar den här sommaren. Det har hänt massor med roliga grejer. Jag har varit på tre utlandsresor, ett dansläger, ett dop, ett bröllop och hemma i Stockholm. Här kommer kvadratiska bilder från sommarens alla händelser, fyra från varje, i kronologisk ordning.

Finland

Mumindalen

bröllop

Havet

Ån

 Italien

Positano

Pompeji

Florens

Florens

 Herräng

ett dansgolv

brygghopp

stranden

telefonen

 Moskva

hotellet

förväntningar som slog in

på baletten

karusell i Gorkijparken

 Småland

soldnedgång

dopkyrkan

kvällsdopp

krusbär

Stockholm och en bit bortanför

Saltsjö-Duvnäs


Långholmen

Långholmen
Gröna Lund från Blidösundsbåten2011-08-21

Min vän gitarristen

Det är så roligt att ha en vän som är jättebra på att spela gitarr och som har världens tålamod. Vi jobbar på en låt, just for fun, ingen prestation. Jag sjunger och han spelar. Jag får inte sjunga som Patti Smith, då får vi börja om från början. Jag ska sjunga dramatiskt, ibland ska jag sjunga lågt, det är svårt. Han går in i ett annat rum och plinkar fram nya idéer på gitarren. Då passar jag på att låna dammvippan. Vi sippar vin och skriver dit nya rader på texten, stryker gamla. Varför har jag inte gjort det här tidigare? Det är sjukt roligt.2011-08-20

Fisgrönt


Det är ändå ganska omöjligt att gå in i tygaffär för att köpa symaskinsnålar till den där snälla människan som jag lånat symaskinen av (och kört sönder två paket nålar för) utan att köpa något annat också. Fisgrönt sammet. Det ska bli fisförnäma kuddar till soffan. Undrar om jag hinner göra det innan jag blir av med symaskinen eller om jag måste köpa en ny symaskin för att göra dom.

Twins - en spotifylista

Nu skriver jag ett inlägg 12 timmar innan det publiceras, alltså läser du ett inlägg som jag skrivit 12 timmar innan det publicerades. Det här med tid - så förtrollande!

Jag har jobbat på min twins-lista i över ett år nu. Den är väldigt bra om jag får säga det själv och det är därför jag delar med mig av den. Vad jag har förstått vill folk ändå bara lyssna på sina egna listor på spotify och vill att alla andra ska lyssna på deras och så blir allt en monolog som vanligt. Jag gör samma sak, men jag prackar bara på er den här. Den gemensamma nämnaren i listan är att det är två låtar efter varandra som antingen är direkta covers eller bara har något i sig som är väldigt likt eller något som har inspirerat till en annan låt.

Håll till godo hur du än väljer att göra - fem timmar musik där åtminstone hälften är musik som någon annan tyckte var så bra att det gick att göra det igen. Om det blir tjatigt kan man sätta på shuffle, det har också en charm.

2011-08-19

Det nya svarta

Nu är sidan svart för det passade bäst med den bild jag suttit och jobbat med parallellt med att jag tröstat en nybliven singel, druckit martini och tvättat - en fredagskväll. Fantastiskt! 

När jag letade efter bilder att använda, letade jag nog ganska mycket, eftersom jag fann de här fantastiska bilderna från en svunnen tid. En tid då jag hade svart hår, en deppig attityd och människor omkring mig som gillade att fotografera i svartvitt och framkalla själva - året var 1999.


På en perrong i den där staden där jag växte upp.


I trädgården på vårkanten.


Den näslösa bilden.

När jag var liten


Det var tidigt 90-tal. Jag tror bannemej jag stickade en tröja. Fantastiskt med den där blommiga soffan vi hade i tv-rummet. Hittade bilden när jag egentligen letade efter något annat i datorn.

2011-08-18

Nya vindar

Den här bloggen har blivit mitt sorgebarn, för att jag själv valt att begränsa mig till att bara lägga upp sånt som handlar om det jag syr eller stickar. Och ibland vissa andra saker i närheten anknutet till det.

Igår sa någon en klok sak. När jag sa att ibland uppdaterar jag inte på väldigt länge och när jag väl uppdaterar kommer flera inlägg väldigt tätt, så sa hon att en blogg ska uppdateras med jämna mellanrum. Ja, det ligger ju något i det.

Egentligen, ska jag avslöja nu, är jag inte så mycket för att massproducera och sälja av saker, utan mer för skapandet. Det har bara råkat bli så, att det ena har lett till det andra. Helt plötsligt sitter jag och syr om en brudklänning fast jag innan inte ens har orkat laga mina egna kläder som gått sönder. Jag tycker det är jätteroligt att skapa, vara kreativ, få den konstnärliga ådran att rinna, men jag vill inte ha det som en press, en ångest att få till något perfekt, som är värt att tjäna pengar på.

Jag har andra intressen också, som jag inte kan skriva om nu för att jag någonstans har bestämt mig för att vara låst vid att Wallinskaya är mitt "varumärke" där jag tillverkar sockersöta små tygkassar eller stickar blommiga vantar. Det behöver naturligtvis inte vara så, därför vill jag härmed deklarera att framöver kommer den här bloggen att förvandlas till något annat, något med läsvärt, något bredare och mer fritt. Jag är en fri människa. Den ska bli lite snyggare också. Pass på förvandlingen. Du kan fortfarande beställa ett par vantar eller vad det nu än är du längtar efter... även om en månad när kylan biter tag i dig. Det är mest jag som inte vill fastna i att den här bloggen ska vara så enkelspårig för det känns så TRÅKIGT och inte jag.´

Skrivet på rosévin.

2011-08-15

Uppdaterad sida: Stickat & virkat

Hur lite du än vill att det ska vara sant, så kommer det en höst och en fruktansvärt kall vinter även i år och nästa år och så vidare. Då kan du åtminstone bära något snyggt på kroppen. Inte för att jag tror att du bär något fult på kroppen annars, men varför begränsa dig och köpa tråkiga accessoarer i en butik som alla andra går till, när du kan beställa något helt unikt från Wallinskaya. 

För mer information om hur det går till att beställa från Wallinskaya, gå in under rubriken Stickat & virkat.Att raffa till en klänning


Här är en del av en klänning som jag idag har tagit bort en bra bit på längden samt kortat ärmarna på. Beställningsjobb från pop my heart. Gillar tyget, så jag snor bitarna som blev över.

Äckliga knappar

Om det skulle bli något gjort i syverksta'n innan lånet av symaskinen tog slut, behövde jag städa och organisera i mitt inferno av trådar, smulor, vindruvor, inköpslistor, tygrester och äckliga knappar.

Så länge jag kan minnas har jag haft knappfobi. Jag tycker att knappar är äckliga, men ibland måste de ju användas ändå. Det är något med hålen som får mig att vilja kräkas. Det är knappt (höhö) jag kan se på den här bilden utan att känna obehag. Det komiska var att jag hade en samling av knappar i små plastpåsar. Alltså en knapp i varje påse, som hängt med klädesplagg jag köpt. De har jag inte ens velat ta i, utan bara slängt ner knappåsen i en låda. Nu tog jag i dem, fotograferade dem och kände att jag måste tvätta händerna. Det här låter helt sjukt eftersom jag inte har några tvångssyndrom eller fobier i övrigt, men jag känner någonstans att mitt hat mot knappar är en del av mig och kommer därmed aldrig att upphöra. Ibland måste jag tampas med dem, men det får vara så.


Titta så många nyanser på tråd jag hade, nu finns de på ett ställe och jag behöver inte leta på flera ställen när jag behöver en specifik färg. Perfekt!


2011-08-06

Klänning och vantar

De här gamla vantarna hittade jag i mina gömmor. Helsvarta, helklara, väldigt snyggt stickade om jag får säga det själv. Nu ska jag bara brodera blommor i olika kulören på dem, sen är de klara. De är ganska små i storleken, nästan på gränsen, men de sitter nog bra i kylan som kanske kommer om några månader.


 C kom hit igår med en klänning som ska piffas upp. Det tar jag tag i en annan dag. Nästa vecka ska jag köpa ny symaskin eftersom min lånesymaskin ska få användas flitigt av dess rätta ägare som precis har fått semester.

2011-08-05

Tomaten


Som jag har vattnat och ömmat för den här tomatplantan, satt den i vattenbad varje gång jag ska vara borta i flera dagar, hjälpt den upp när den börjat sloka, tittat på den och undrat... En tomat. En enda tomat ger den mig. Vad gjorde jag för fel? Jag ser fram emot att äta den när den är klar.

2011-08-02

En stickad pojkvän

För några år sedan önskade min mamma i julklapp en pojkvän till sin ena singeldotter. Eftersom ingen annan tog sig an uppgiften, gjorde jag slag i saken och stickade Christian. Mamma fick Christian tillsammans med ett brev och en beskrivning av hans personlighet och kvaliteter. Direkt blev Christian presenterad för min syster och de fann varann. 

Idag när jag tömde min ryggsäck efter helgens resa drog jag handen i ett fack jag uppenbarligen inte stoppat handen i på länge. Där låg en annan pojkvän som någon annan singel skulle få. Han är inte klar, hans kropp är slapp och benen sitter ihop. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med honom.