2012-02-27

Skrivarcirkel


Ibland går det snabbare än vad jag tänkt mig att återkomma med mer information:


Det här är en skrivarcirkel för dig som behöver inspiration och samtidigt vill hjälpa andra att bli inspirerade. Vi ses två gånger i månaden hemma hos någon av deltagarna i rullande ordning. Vid varje träff gör vi korta övningar, du får uppgifter att göra hemma på kammaren och delar ut kommentarer om de andra deltagarnas texter med fokus på det som är bra. Den som är värd för cirkeln vid tillfället bjuder på fika. Vi uppskattar om du bor i Stockholm.

Är du intresserad eller undrar över något. Skicka ett mejl

Vad man vill


Ibland dyker ju tanken upp, vad meningen med allt är om ingenting är roligt. Om ekorrhjulet bara snurrar på som en ändlös resa på autobahn utan tid för stopp och avstickare, vad ska man då sitta i en bil och göra av med bensin som förpestar miljön? Jag brukar kämpa mig igenom vintern motvilligt varje år, helst med en lång avstickare från autobahn och så kör jag på motorvägen när den börjar närma sig sitt slut istället - i min drömvärld alltså.

Varför inte då och då skriva en lista över sånt som man faktiskt ärligt vill göra? Den kan skrivas i huvudet under tiden som man slappnar av, eller skriva ner den på ett papper sittande upprätt vid ett bord. Huvudsaken är att det tänks över from time to time. För om sanningen ska fram går inte vardagen ut på att jobba och se fram emot nästa helg, nästa semester, pensionen, döden. Jag känner mig som mest inspirerad när jag varit lite på jobbet eller inte alls på jobbet under en period. Nu har jag exempelvis haft semester och sen varit sjuk samt har en lugn vecka framför mig. Nu är jag jätteinspirerad och vill bara få ner mina idéer i tankar, skrift, skiss... och så småningom göra verklighet av dem.

Jag gör ingen lista, jag tar tillvara på en tanke som dök upp idag när jag fick massage och därmed var avslappnad och ombedd att tänka på något som gjorde mig glad. Jag vill skriva mera! Det har jag alltid sagt, men det går ju så trögt. Det kräver att jag måste samla på mig så pass mycket inspiration att jag kan komma igång med tankar, skrift, skiss... I praktiken skulle det innebära att jag skulle behöva byta läge/plats, vara för mig själv och det innebär att jag skulle behöva vara ledig en längre tid i det enda syftet att samla ihop allt det här, inte vara ledig för att jag skulle ta det lugnt för att jag behöver koppla bort jobbet, inte för att jag ska vara hemma och ta hand om min sjuka kropp, inte för att jag ska åka utomlands för att uppleva något.

Så jag börjar i en annan ende istället. Det här involverar andra människor och jag tror att andra människor är jättebra för varandra inspirationsmässigt, motivationsmässigt och så vidare. Jag tänker återkomma med mer information eftersom kanske just du skulle vara intresserad av att delta i mitt nya projekt. Feel the excitement ladies and gentlemen.

2012-02-26

Grattis

Jag skapar inte så mycket just nu, men idag gjorde jag ett födelsedagskort till min systerson som har kalas just idag. Jag är inte med på kalaset, men eftersom hans bror har hälsat på mig i helgen fick han ta med ett kort till kalaset. Present hann jag inte köpa, kanske för att jag fortfarande har svårt att gå och stå på grund av tidigare magåkomma. Gissa åldern.2012-02-24

En del av Indien

Jag har varit magsjuk och legat i fosterställning med ryggont ömsom magont i flera dagar, men nu börjar jag se ett ljus i tunneln och fick för mig att lägga upp en "omslagsbild" på Facebook och tänkte direkt att det måste vara en bild från Indien-resan 2009 - mitt livs hittills bästa resa. Såklart jag hittade massa bilder som fick mitt hjärta att rusa iväg en smula. Lite lagom för jag mår ju fortfarande lite skakigt. Här är några utvalda foton och jag inser nu också vilken kass kamera jag har och hur sugen jag är på att investera i en riktigt bra kamera.

Utsvulten hundvalp på tågstation i Gokarna

Busstation i Goa

Kudle Beach

"gatuliv" i Mombai

Restaurangbesök i Mumbai

Filminspelning i Bollywood

Förbrukade kokosnötter i Kerala

Mellanmål i Chennai

Fiskare i Kochi

Arambol


2012-02-21

Goda förmåner


En fördel som följer med att arbeta med barn är att deras föräldrar kan ha intressanta yrken, t.ex. arbeta med choklad. Jag fick ett smakprov förra veckan. Mycket delikat.

2012-02-20

Indiska lammfrikadeller

Planen var att göra en indisk lammgryta, men det blev mer som frikadeller i sås med indiska kryddor. Tyvärr ser indisk mat sällan bra ut på bild, eller är det bara jag? Jag kan ge fler exempel på det om ni inte tror mig. Jag slänger i alla fall med bilder. Jag gillar bilder. 

Indiska lammfrikadeller
ca 400 g lammfärs
salt
peppar
1 ägg

Rulla små köttbullar och stek i smör. Lägg över köttbullarna i en gryta.

smör att steka i
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 tsk ingefära
1 tsk masala
1 tsk chili
ca 2 dl kokosmjölk


Fräs den pressade vitlöken i smöret och häll på tomatpurén. Blanda i kryddorna i stekpannan och rör ihop till en pasta. Häll i kokosmjölken, rör ihop och häll över såsen på köttbullarna i grytan. Låt koka 30 minuter och vips har du fått dig indiska lammfrikadeller. Servera lämpligast med ris.


Det här går ju säkert att göra på ett mycket roligare sätt genom att lägga hälften av mängden kryddor i köttbullarna, det är ju bara att experimentera liksom.

2012-02-16

Teneriffa i färg

Det fanns en del färger på ön också. De fyra första bilderna är från nationalparken Teide. Där var det kallt eftersom Teide är en vulkan och även Spaniens högsta berg. Solen sken dock där uppe ovan molnen.

Nedanför bergen i Puerto de la Cruz.

Kaktusklotter. Det borde ju ha stått L istället för M.

Duva med sargade fötter på en mur

Antalet ödlor som kröp fram när solen sken var i nivå med antalet maskar som kommer upp när det har regnat. 

2012-02-15

¡Tenerife! version sv/v

Vissa älskar snö och svensk vinter. Det verkar vara många som gör det. Jag gillar inte svensk vinter. Det verkar vara många som gör det. Varje vinter vill jag fly till en solig plats på jorden. En plats där havsbrisen svalkar om kvällen, där de solmogna frukterna smeker smaklökarna, där det viktigaste samtalsämnet rör ebb och flod, där apor utgör den största ångesten, möjligtvis djärva chaufförer på krokiga små vägar. Den här resan ska gärna bokas och planeras ett tag i förväg, men i år blev planeringen hastig och ett tag i förväg blev några få veckor. Resan gick till Teneriffa och där var vi en vecka. Svarta sandstränder, vit himmel, ett dopp i hotellpoolen, frusna ben på höga höjder, middag på kanin och kanariska potatisar, bananer omogna och hårda som äpplen, fantastiska naturupplevelser i vulkanlandskap, ett storpack näsdukar och alldeles för intim  och långdragen information om sängkvalster.

Svartvita bilder från ön Teneriffa.

2012-02-06

Mjölkfri hemmagjord glass

Ett bildrecept på väldigt enkel glass utan mjölk, men med andra godsaker istället. Det går att byta ut mot mjölk/grädde hur lätt som helst. Två portioner. Du behöver en glassmaskin och det går säkert smidigare med elvisp men jag ville inte väcka ett barn som var på väg att somna.

Vispa två äggulor med ½ dl socker.

Tillsätt 2 dl soyagrädde/havregrädde...

...och 1 tsk vaniljsocker 

Hacka en lagom mängd choklad och rör i

Kör i glassmaskinen en lämplig tid (10-12 min) 

Ät och var glad

Valutor


Jag tror jag ska starta en växlingsservice, för jag har en tjock bunt med pengar i olika valutor. Här finns t.ex. 5 000 000 turkiska lira innan turkarna bytte till nya turkiska lira. Den hade ändå bara varit värt 25 spänn då. 1 ny turkisk lira fick samma värde som en miljon lira. Med i samlingen finns även thailändska bhat, indiska rupies, euro och en blandning östeuropeiska valutor. Det är roligt med  sedlar borde göra något med dem men som sagt, behöver du växla, kontakta mitt nya växlingskontor. 

2012-02-05

Min systers sockar

Det hemliga projektet aka min systers sockar är klara och min syster har fått dem i födelsedagspresent. Hon blev jätteglad. Sofia har tagit fotot.


2012-02-02

Steal like an artist

Snart ska jag läsa hela det här blogginlägget och börja stjäla som en konstnär.


In my experience, it’s in the act of making things that we figure out who we are.
Austin Kleon

2012-02-01

Inspiration x 2

När jag såg den här blå koftan blev jag smått förtjust. Tänk om jag skulle orka göra en sån. Bilden är från Polliver.


Den här videon demonstrerar ett sätt att sticka med flera färger på. När jag gör sånt blir det bara knöligt, men en sån där läcker ring på fingret kanske gör att det blir bra. Och videon fann jag på Riot Yarn.