2012-03-31

Mosstickning framför kakelugnen

Som sagt, det är kjolen som gäller. Jag har repat upp på vissa ställen för jag vill ha ett bra mönster nu. Igår började ja repa upp det som först var en avig, två räta, en avig mellan två flätor. Det såg ut så här:


Nu är det istället mosstickning där. Det kändes mer klassiskt för det mönstret. Jag skulle ju faktiskt inspireras av min systersons sticketröja.


Om det finns kakelugn med en brasa i är det helt okej.


Har glömt visa min nya kompis - hjälpstickan. Perfekt för en flitig flätstickare. Jag är som besatt av flätstickning och det är inget jag skäms över. Vill du ha något flätstickat är det bara att säga till.2012-03-30

Mönstret


Så här ser mönstret ut på min stickade kjol. Just nu är det kjolen och inget annat som gäller. Det är därför jag aldrig blir klar med någon stickning, för att jag byter när jag tröttnar.

2012-03-29

Sugrör

Nu är jag ingen större användare av sugrör, men när jag ser det här blir jag sugen på att börja använda sugrör hela tiden. Det och baka cupcakes i söta formar. Det känns så onödigt med ändå nödvändigt. Det går att shoppa massa sånt här.

2012-03-28

Sju bilder från Italien

Hittade några bilder från Italien i somras som jag tog med vignette-filter i mobilen när min vanliga kamera hade urladdat batteriet.

 


Pompeji
 
Hotellrumsfönster i Florens

2012-03-27

Syjunta i textilslöjdssalen

Som jag har längtat efter att ha mitt favoritämne i skolan igen. I lördags fick jag och några damer i juntan göra studiebesök på en av juntans deltagares arbetsplats - i en textilslöjdssal. Med hjälp av fröken lyckades vi sy något allihopa. Klänningar och kjolar sydde vi på. Efter att ha varit där i åtta timmar åkte vi därifrån nöjda och glada, med Bullens pilsnerkorv, chokladbollar och morotskaka i magen. Och jag sydde en klänning som jag dansade lindy hop i på kvällen. Det enda som behöver fixas med klänningen är att klippa bort lite överdrivet tyg från ärmar och i nederkanten. Jag är så glad för min klänning och sugen på att sy en ny snart.

Rita mönster

En annan klänning

Så himla god morotskaka...

...och chokladbollar

Min svarta klänning med blommor på i trikå

2012-03-25

Färgsprak

Ibland får jag fotofnatt och sen vet jag inte vad jag ska göra med alla bilder. I februari när jag var på Teneriffa fick jag fotofnatt i en botanisk trädgård. Här är en bråkdel av alla bilder jag tog där. Ganska färgsprakande om jag får säga det själv.


 

 

Palm med klotter

2012-03-24

Den stickade kjolenJag hade ju kommit ganska långt med min stickade kjol. Det var nästan så att jag hade stickat ett helt lila nystan, men jag var inte nöjd med strukturmönstret. Jag tänkte att jag inte orkade göra om allt för att det skulle bli bättre, så därför fortsatte jag maniskt. När jag sedan frågade en kär vän om hur jag skulle göra tyckte hon att jag skulle repa upp. Utan att tveka gjorde jag det. Nu har jag gjort en "matematisk ritning" och ett strukturmönster som jag trivs bra med... tror jag. Det ser ut som ovan hittills, syns knappt alls ens.

2012-03-23

Blåbärsglass och limeglass


Igår hade jag tre damer över på syjunta. Bland annat åt vi hemgjord glass. Limeglass och blåbärsglass. Hann inte ta bild på båda sorterna förrän vi slurpade i oss dem, men lite av blåbärsglassen kom med på bild. Här är recept på...
Mjölkfri blåbärsglass
Vispa:
2 äggulor
½ dl socker
Tillsätt och vispa:
2 dl Go Green Visp (nej, jag är inte sponsrad, den är jättebra)
1 tsk vaniljsocker
1 dl blåbär
Kör smeten i glassmaskinen.
Mjölkfri limeglass
Vispa:
1 äggvita
½ dl socker
Tillsätt och vispa:
2 dl Go Green Visp
rivet skal och saft från 1 lime
Kör smeten i glassmaskinen.

2012-03-22

Äntligen!


Jag har letat efter mitt måttband i säkert två månader. Gissa var det låg: i syskrinet. Vem lägger ett måttband i syskrinet liksom? Jag har varit alldeles för trångsynt i mitt letande.

Projekt på köksbordet


Nu är den här bilden några dagar gammal men den beskriver ändå vad som händer i mitt pysselliv just nu. Det ska stickas vantar av ett garn som jag försökte mig på att göra fingervantar av förra året. Kjolen har fått några varv stickade. En svart mössa ligger till höger. Mitt på bordet ligger en beskrivning på en påsväska som jag borde ha sytt redan i somras. Det gör väl inget om det blir klart lagom till den här sommaren. Något annat projekt syns nog inte på bilden. 

2012-03-21

Afternoon tea på Grillska huset

I söndags mumsade vi scones, te och kakor på löpande band eller tills magen sa ifrån, på Grillska huset i Gamla stan. Passa på att avnjuta en sötsliskig buffé en söndagseftermiddag innan det är slut för säsongen. Det ryktas om att man måste boka bord.2012-03-20

Grönt och fräscht

Förra tisdagen köpte jag en säck med jord på väg hem från jobbet och tänkte att jag skulle plantera om några växter åtminstone. Utan att jag hann tröttna planterade jag om alla mina växter och här är några av dem. De ser så friska och fräscha ut.
2012-03-19

Tyska stallplan

Igår stannade jag till där Prästgatan möter Tyska stallplan och Mårten Trotzigs gränd i Gamla stan. Tog tre bilder, såg en snopp på en staty och vandrade sedan vidare.

Skillnaden mellan gatsten och kullersten.2012-03-16

wallinskaya.com will expire


Snart måste jag ta beslutet om jag ska betala $10 för att ha min coola bloggadress. En sak som jag egentligen vill ändra om är att använda något verktyg som inte suddar och fular till bilderna så mycket. Tumblr t.ex.

2012-03-15

Fruset


Att frysa in mat innan den blir förstörd eller tråkig är ju ett rackarns bra knep alltså. Ibland blir det som en sport för mig att ta upp något ur frysen och frysa in resten av något annat under samma matlagning. När jag tillagade köttfärssås häromdagen tog jag fram skivade champinjoner ur frysen och frös in de krossade tomaterna som inte gick åt. Visst går det att placera i kylen men jag lagar inte mat tillräckligt mycket och ofta i mitt hem för att jag ska hinna använda vissa grejer innan den har blivit dålig. När jag frostade frysen hittade jag dessutom massa spännande grejer och festade loss med en äppelkaka mitt på blanka vardagskvällen. Det går ju att frysa in det mesta egentligen.

2012-03-12

Kafferep och syjunta

I torsdags på internationella kvinnodagen hade vi syjunta på Kafferepet. Det här är en efterkonstruktion: En hyllning till alla våra systrar i mitten av 1900-talet som genom kafferep och syjuntor fick möjlighet att umgås med varandra utan män och barn. 
2012-03-04

Kjol, mössa och kofta

Det var ett tag sen jag gjorde en uppdatering på vad jag skapar just nu. Härom dagen köpte jag garn till kjolen. Det blev lilarosa och mörkgrått istället för rosabeige och svart. Allt hänger på vad det finns för färger på garnet man bör använda. Fick som råd att använda ull till kjol. Bomull ger en rumpa och blir tungt. Jag litar på kunskapen i garnbutiken.


Jag har stickat en halv svart mössa. Fortfarande osäker på om den kommer att passa i storlek, men det får jag se när jag är klar och provar den. Den är ju elastisk.Så här går det med min turkosa kofta med vita ränder. Har kommit ganska långt om jag får säga det själv... Frågan är bara hur den kommer bli eftersom jag som vanligt har lätt för att gå ifrån beskrivningar och mått.


2012-03-03

Skiss på kjol

Min stickade kjol skulle kunna se ut så här ungefär.

 

Kanten nedtill ska vara virkad så kallat musselformad som på toppen av de här sockarna.


Dekorationen till vänster är inspirerad av en hatt från Rules by Mary.
bild från Urban Clothing

Någonstans i mitten vill jag ha en struktur som liknar min systersons gamla sticketröja.