2013-06-30

Kompost

Att sätta tänderna i den här trädgården är som att öppna en skattkista som legat på havets botten i väldigt många år. Folk som går förbi säger saker som får det att låta som att det är bra att någon äntligen tar tag i den här gamla övervuxna djungeln. Rom byggdes inte på en dag. Det roligaste av allt är ju att komma på vad som ska vara var och se bilderna framför sig efter de förutsättningar som finns. Ena dagen ska det vara en ros där och andra dagen blir det en rad morötter istället. När vi tog bort allt ris från sidan av boden hittade jag något som kan ha varit en kompost för längesedan. Vilken bra jord det låg där. Den grävde jag upp ett lass av direkt och kom på efterhand var den skulle läggas.


Grävde med att spadblad som jag hittade när jag röjde bort den där rosenbusken. Behöver fixa en spade med skaft annars kommer jag få ont i ryggen. Tills vidare är den här ändå ganska bra.


Om jag ska använda den här komposten till den stora högen som jag lagt vid sidan av, så behöver jag bygga om den lite. Den ser lite skräpig ut på sina ställen. Här växer den en buske med onödigt mycket pinnar i.


De här små skönheterna har jag lagt en massa kompostjord till och blandat ut lerjorden som var där innan.


Lerjorden som blev överflödig körde jag bort till dinosaurieavtrycket i gräsmattan. Här bor det någon form av underjordsdjur. Det fanns ett stort hål och några små runt omkring. Varje dag, en eller flera gånger, kommer den svarta katten hit och smyger på helspänn fram till hålen och nosar försiktigt. Min pappa har lagt dit grus för att fylla hålet och sen blev det jord och reparationsgräs med tillhörande gödning. Får se om det tar sig eller om de där underjordsdjuren hinner gräva nya hål igen. 


2013-06-29

Den grymma rosenbusken

Ni ser ju själva, den här rosenbusken var ju ett enda snår av hemska taggar och alldeles för små rosor. Den skulle bort och den skulle bort på kvällen när det fanns många myggor som kunde suga blod samtidigt som jag jobbade. Det bor grävlingar under huset och deras spillning har upphittats runt om den här altanen så jag har bara gått och väntat på att någon ska dyka upp och bita mig i benet. Enligt ryktet ska de bita tills det krasar och jag orkade inte stoppa knäckebröd i gummistövlarna så jag levde äventyrligt den kvällen.


Nu har grävlingarna fritt fram på sina kvällsvandringar. Här ska det nog få växa något annat så småningom.


Det var inte så billigt men det smidigaste alternativet att få bort alla trädrester var att hyra en container ett dygn. För att så mycket som möjligt skulle få plats blev jag med jämna mellanrum nedskickad att trampa ner alla mjuka eller vassa kvistar och grenar så att den aldrig skulle bli full.

2013-06-28

Kanske en bärpark

Jag vet ju att min mamma gillar att klippa sly så hennes första uppgift som hon fick välja att tacka nej till, var att klippa kirskålen och tistlarna i den ogästvänliga trekanten som ligger mellan huset, berget och garaget. Jag vågade knappt gå förbi där för att det var så fullt av läskiga sniglar, paddor och tistlar. Hon tog på sig arbetshandskarna och satte igång.


Hon arbetade väldigt snabbt och jag hjälpte till ibland också och funderade samtidigt på vad som skulle passa här. Den där mannen som också bor i huset vill bara ha sånt som går att äta och föreslog en krusbärsbuske. Min far trädgårdsexperten tyckte att det lät som en bra idé. Jag såg framför mig en park av bärbuskar och dagen efter köpte jag en krusbärsplanta.


När lilla björken vid garaget klippts bort och det ansats ännu lite mer, ser det ut såhär i den blivande bärparken. Rötterna ligger fortfarande kvar efter kirskålens frammarsch så det ska väl bort med lite olika hjälpmedel men sen ska den där krusbärsplantan få bo här också.


Än så länge har den fått stå i en tillfällig rabatt med bra jord i.


2013-06-27

Human Behaviour

Den här björken stod och skymde solen från alla håll i trädgården. Den skulle bort. Mina föräldrar kom hit för att hälsa på och hade kanske inte förväntat sig att hela deras vistelse skulle förvandlas till ett arbetsläger där de fick jobba med hårt trädgårdsarbete från morgon till kväll. Ibland fick de vila och serverades då mat eller fika. Sen var det bara att börja jobba igen.


Jag hade bara mobilen till hands när den skulle ner, därav den dåliga kvaliteten på bilderna. När den föll var det som att någon tände en lampa och inombords skrattade jag rått åt att sniglarna skulle ta sin väska och dra härifrån.


Hela gräsmattan täcktes av björken och björken knäckte ett gullregnsträd som jag inte heller kommer att sakna. Den landade också i en övervuxen rabatt som stod där och den är lika bra att jämna med marken nu.


Min pappa sågade sönder trädet med motorsågen. Inga säkerhetskläder här inte.


Vi fick dra väldigt mycket björkris. Pappa håller upp ett övergivet skatbo.


...och fick väldigt mycket ved till vintern.


Trivsamt med en rejäl vedtrave i trädgården och så kan vi elda i flera år framöver.


2013-06-24

Demerarasocker

Vaniljbullar

Visst att bullar ser mer ut som bullar om det är vitt pärlsocker på, men nu har jag skapat ett ganska starkt motstånd till raffinerat blekt socker. När jag mot min religion öppnade ett paket strösocker häromdagen kom en fruktansvärd lukt fram ur förpackningen. Ska jag verkligen straffa kroppen med detta gift? Nåväl, det har jag gjort sen jag föddes, så några gånger till får väl gå an. Annars har jag helt gått över till demerasocker. Det är ju inte heller världens nyttigaste, men det har inte processats lika mycket, har betydligt mer/bättre smak och innehåller fler mineraler. Och sötsaker kan man inte leva utan så om man nu ska äta sötsaker är det ju praktiskt att göra det lite mer hälsosamt.

Trumpetbulle

2013-06-22

Tomaterna

Jag älskar att odla tomater. De känns som barn som står och gror, blir lite bångstyriga och letar efter solen runt hörnet och blir skitledsen när det blir för torrt.


Det är helt galet att det här en gång var ett litet frö som bodde i ett köksfönster i Vasastan och grodde i en gammal juiceförpackning.


Nu har jag bestämt mig för att testa att täcka tomaterna i zinkbaljan och järngrytan. Jag har plockat torrt gräs från gräsmattan, skakat ur det lite och sedan bäddat ner det i buteljerna, vattnade lite gjorde jag också. 


Hoppas på ett intressant resultat. Är lite rädd för att läskiga djur ska dyka upp eller kirskålsrötter ska etablera sig, men jag tar den lilla risken i det här experimentet för jag tror att det kommer ny näring och de behöver inte passas på så mycket med vattningen heller.


Midsommarafton

Vi har ganska många smultronblad i trädgården. Inte lika många smultron som blommar och heller inte så många som är smultron förstås, men igår på självaste midsommarafton såg jag att några börjat jobba på rodnaden.


Vi jobbade på ganska mycket på förmiddagen, inomhus. Vi var ute när det blev mulet och inne när solen sken. Precis sådär som man inte ska göra i Sverige på sommaren, fast man gör det ändå. Innan vi skulle börja fira själva midsommaren plockade jag blommor i trädgården.Ester kom hit och gjorde en jordgubbstårta som blev så god att hela gick åt i två nafs. Självklart med den hemmagjorda rabarbersaften till.


Jag utnämnde mig själv till grillmaster och grillade lammkotletter och allt det där andra som syns på tallriken åt vi också förstås. Det var så gott att vi åt som rovdjur från tallrikar som svämmade över av läckerheter.


2013-06-19

Rabarbersaft

Det är en sådan lyx att kunna skörda sina egna rabarber. Jag älskar
verkligen rabarber och gott att dricka är ju rabarbersaft.


Det är ju dessutom väldigt enkelt att göra saft. Jag plockade 800 g 
rabarber och kokade det med 1,2 liter vatten i 15 minuter.


Jag har ingen så kallad saftmaja, så allt jag kokat hällde jag genom en
kökshandduk som jag satt fast över en rostfri bunke med klädnypor.
Det fick rinna igenom och droppa av sig ordentligt. Jag var lite otålig
så jag klämde fram den sista saften ur den blöta handduken.


Sedan tillsatte jag saften av två citroner, 4 dl socker och kokade upp
saften igen.


Så smakade jag förstås saften ute i solen med mitt somriga glas och ett
nytt sugrör, som jag fann på IKEA.


Det var visst viktigt att buteljera saften i desinficerade flaskor. Det löste
jag genom att lägga de här gamla äppelmustflaskorna i ugnen med lite
vatten på botten i 30 minuter. Egentligen skulle det vara på 140⁰ men 
jag blev lite feg och nöjde mig med 100⁰.

Du behöver alltså:
800 g rabarber
1,2 liter vatten
4 dl socker
2 citroner

Men jag garanterar inte att det blir bra, för jag har höftat lite med det som
fanns hemma som vanligt, alltså har jag inte använt citronsyra utan spetsat
med extra citron istället.

2013-06-18

Helgens röjning

Kirskål är den värsta växten som finns. Sniglar är det värsta djuret som finns. Nu har jag jobbat för att få bort båda två genom att röja undan kirskålen som smugit sig in i varenda liten vrå i trädgården. Den här bilden har jag visat tidigare, men här ser vi kirskålen i den där köksträdgården jag har börjat planera. Pappa är också med på bilden.


Här har vi en annan linslus och köksträdgården utan kirskål. Hittade en rosbuske som rev min arm så jag ser ut som jag varit i slagsmål med en katt. Det ser kanske inte lika trevligt ut utan grönskan, men här ska det sås grejer framöver. Det jag inser i skrivande stund är ju att jag kanske inte kommer att kunna så nånting där i år för det är lite sent påtänkt att börja så nu. Det enda jag har är morotsfrön. Tänk om jag kunde så hela landet med morötter. Då skulle jag kunna ha morotsmarknad här och bli rik som ett troll.


Det här ser ju ganska mysigt ut. En grön gräsmatta med högt gräs, som gör att man knappt kan se det kvadratiska lilla landet med hallon och smultron i. Brunnen är fylld av mossa.


Den här bilden kanske blev gråare i tonen också. Här är gräset nyklippt, brunnens mossa är någorlunda bortskrapad. Någon har placerat ett solur på brunnen och det där kvadratiska landet syns betydligt mer nu. Men visst såg det lite mer mysigt ut innan gräset klipptes?


2013-06-17

Röda knappar

Nu är ungen född och jag har köpt röda knappar.


Ni kanske inte minns den här gamla spelkortskoftan. Ska bara fästa några trådar och sy dit knapparna så är den klar. Kanske ska passa på att träffa bebisen i fråga också.


2013-06-16

Rundtur 1 i trädgården

När min pappa var här tog han bilder på mig med mina kamera utan att jag märkte något. Annars har ju han varit ganska ihärdig i sitt arbete. Svårt att se vad som är vad när allt bara är grönt men till höger om boden ligger en väldigt ståtlig hög med nedsågade buskar.


Igår var det premiär för den nya tvättlinan som jag såg direkt behövde spännas men jag gör det en annan gång istället. Jag löste problemet med att klippa bort buskarna som tvätten blåste in i istället.


Hittade nyponrosor i skogsdelen av trädgården (fick ett mejl av min far som sa att det inte var nyponros).


Bakom berget finns en öppen gräsyta som känns lite oanvändbar.


Trädgården är ganska skuggig men jag jobbar på att hitta en bra lösning på det.


Lavendeln köpte jag på trädgårdsmässan och den tog pappa hand om tills dagen vi flyttade in. Nu är den tillfälligt planterad i köksträdgården tills jag fått bort kirskålen vid stenmuren. Mer bilder kommer på det projektet. Och snart blir den alldeles vacker i sin färg och doftar gör den redan. Underbart!


2013-06-14

Fyra tips

1 Egna höns

Jag har många gånger tänkt att jag vill självhushålla mer. Inte fullt ut. Ibland kanske det räcker med att självhushålla med tomater och äpplen. Och egna höns känns ju kanske bara roligt i fantasin. Jag läste ett svar på frågan "blir det billigare med egna höns?" på en blogg för ett tag sen. Det är en hel uträkning och dessutom intressant läsning om vad som krävs av dig eller mig som hönsskötare. Läs om detta i bloggen I vårt land.

2 Getter utanför Louvren

Egentligen är det här bara länken vidare till ett inlägg som länkar vidare åt sitt håll, fast en rätt bra sammanfattning om vad som vore det bästa för våra stadsparker, ur ett ekologiskt perspektiv. Läs om detta i Trädgård på spårets blogg.

3 Bloppis

Himla bra grej, att sälja sina grejer genom en blogg. Tyvärr har jag inte tillräckligt stor läsarkrets för att göra detsamma, men det går ju att shoppa loss här i alla fall. Spana in på Claras bloppis.

4 Måla golv

Jag ställde en fråga till Emmas vintage för ett tag sen, efter att ha läst en artikel om deras affär, tror jag det var. Idag såg jag att hon svarat på frågan i sin blogg, fast svaret jag letade efter kanske låter sig vänta. Eftersom vi planerar att måla köksgolvet schackrutigt istället för den nätt aprikos nyansen som är där nu, behövde jag ju lite tips. Har faktiskt ställt fråga till tidningen Lantliv en gång i tiden och fick en handkräm som räckte i flera år, som tack för det. Jag tror dock att det gemensamma svaret för att måla ett klinkergolv är att rugga upp plattorna och köpa en hejdundrande bra färg och sedan lacka ovanpå för att få det att sitta ordentligt.

2013-06-13

Livet i juni

Jag kan inte uttrycka min lycka nog när jag kollar igenom mina senaste instagrambilder från trädgården. Det känns jätteflummigt men det är helt obeskrivligt att flytta till hus med världens trädgård efter att ha bott trångt utan balkong i Stockholms innerstad i 4 år. Nu njuter jag av varenda sekund. Kanske säger jag något annat när det blir vinter och kommunikationerna strejkar, men nu... Nu är det perfekt! Sluta läsa här om inte gillar folk som skryter om sin lycka.


Man kan äta frukost i solen.


Man kan se jättestora sniglar snigla fram längs husgrunden i sidled


Smultronen mognar nog snart


Blåbären också


Det går att göra rabarberkräm på egna rabarber


Man kan plocka sig en liten bukett på kvällskvisten och ställa in


Framför allt kan man köpa en grill och skruva ihop den 
med hjälp av ett glas rosé på verandan


Igår var det skolavslutning och fröken (dvs jag) fick ett rosa stort fat
som pappa lade jordgubbar på