2014-01-29

Wallinskayas recepttips

Jag har samlat några av mina smarriga grejer som jag lagt ut recept på
tidigare. Det är en vild blandning av bakverk, bröd och annat smaskigt. 
Håll till godo.


Lime- och chokladpaj. Så himla gott.Saffranskladdkaka. För den som inte orkar baka lussekatter och äta 
saffransbakverk när det inte lackar mot jul.En chokladkokosdryck som är mjölkfri.Vitlöksbröd. Hett tips till den som vill göra något gott av ett gammalt bröd.Hjärtats bröd. Jag älskar detta bröd och gör det gärnast av alla brödsorter.Blåbärsglass och limeglass. Mjölkfritt (går ju även att göra med grädde förstås)Hallonmumma. En sån där kaka som blev till av det som fanns hemma.Kolapaj med lingon. Behöver jag säga något mer?Halloncurd. För den som inte bara vill glufsa i sig hallonen som de är.Jordärtskockssoppa. Har visst skrivit grädde i receptet men jag lagar
alltid denna med olivolja och iMat så den blir vegansk.

2014-01-26

Det ena leder till det andra


Så himla snygg mössa va? Jag hade på mig den igår.


Vilka himla snygga vantar va? Jag hade på mig dem igår.


Sen tvättade jag det här på 30° i tvättmaskinen. 
Behöver jag säga något mer?
Inte du heller, för jag vet ju att det är korkat.

Jag gråter i alla fall inte över spilld mjölk utan ser möjligheterna. Nu ska här stickas en mössa med flamingos på. Garn skall inhandlas idag. Här är min inspiration:


 Raskt efter upptäckten tillverkades följande mönster:


Vantar har jag inte riktigt kommit på något nytt för. Kanske matchande med flamingos. Vi får se. Jag tar ett steg i taget, tunga dagar som dessa.

Kan även meddela följande fakta för intresserade: Förra helgen köpte vi en bil. Ungefär en timme efter vi köpt bilen råkade vi ut för ett bilinbrott. Tjuvarna stal två väskor varav den ena innehöll delar av min stickning. Det var bland annat renarna som stals. Som tur var fångade polisen tjuvarna och vi fick tillbaka väskorna. Hela tiden var det viktigaste stickningen och det fick minsann polisen höra några gånger också.

2014-01-25

Vintern


Jag hade aldrig gillat vinter innan. Det är kallt, mörkt och deprimerande. Men att bo i ett hus med trädgård när det är vinter gjorde något med mig. Jag kom på det igår, när jag pratade med en person som jag jobbat med två dagar den här veckan. En person som jag aldrig träffat innan och säkert aldrig kommer träffa igen. Ibland är det som att personer som flyter förbi en sådär, plockar fram något ur en som ingen annan riktigt gör, på det sättet. 


Det är skönt att vara ute när det är ljust, på vintern. Även om det är kallt, kanske till och med lite tråkigt, så är det så skönt att bara vara ute mitt på dagen, mitt i vintern. Den här kvinnan frågade mig, eller nästan konstaterade "du gillar vintern va?" och jag slog bakut i huvudet och tänkte "VA? Är hon galen?" men svarade snabbt att alla årstider ska passera och ha sin tid och det är bara att acceptera dem. För vad kan vi göra åt saken? Det är ju inte som att vintern passerar snabbare för att vi hatar den. Det är lika bra att omfamna den och göra det som hör vintern till, när det ändå är vinter.


Om det nu är så att vintern gör oss en smula deppig av allt mörker och elände, så finns det ju faktiskt enkla lösningar som fungerar hur bra som helst: äta extra D-vitamin. Nu ska jag inte sitta här som någon kvacksalvare och säga en massa saker som jag testat lite halvhjärtat, men det är ju inte skadligt att prova.

Vad är skillnaden mellan att bo i innerstan och i en villa på halvlandet när det är vinter? Ja, det får ni fundera på...


Vintertips!
(förutsätter att det finns snö)
- naturpromenader när solen skiner
- analysera spår i snön (i vår trädgård ser det ut som en anarkistisk motorväg)
- sitta på en stol framför ett element och värma fötterna
- åka vaxduk ner för en backe
- varma kläder och skor
- alla former av varma drycker ute i snön
- bygga snölyktor eller göra snöänglar
- afternoon tea på Grillska huset i Gamla stan
- mata fåglar
- bjud hem nära och kära på fika i ditt hem

2014-01-23

Litet frö


Jag har en jättestor burk som jag inte har direkt fyllt till bredden med fröpåsar men den passar liksom till det där med trädgårdsgrejer eftersom det är rosor på den. Alltså finns det några påsar på botten. Ihop med jord, ljus och vatten ska det här förhoppningsvis utvecklas till något fantastiskt till vårkanten.


Fröer jag köpte från Rara Växter redan i slutet av sommaren. Pak choi, sallatsmixar, stockros och kronärtskocka.


Har även sått blodapelsinkärnor och ett tomatfrö. Tomaterna jag hade i somras var inte så väldigt goda egentligen men ett litet frö kan väl få jobba åtminstone, så får jag fixa något bättre till våren. Nu ser jag allt som experiment och ser vad som kommer upp och inte. Noga har jag också skrivit vad som är satt i vad och skrivit en liten förklaring som jag hoppas inte kommer vattnas bort. Okej, jag skriver det här också.
K=kronärtskocka
P=Pak choi
S=Stockros
B=Blodapelsin

2014-01-22

Välkommen in på toaletten

Numera känns det som att kliva in i en salong när en ska gå på toaletten på nedervåningen. Innan var nästan allt där inne vitt i olika nyanser. Nu är det intensivt rött med inslag av svart och guldigt. Här kommer två före- och efterbilder:


Hyllan där ljusstaken numera står och som är som en förlängning av det vita skåpet (elskåp) var träfärgad innan men nu fick allt bli i samma röda nyans istället. Så himla mycket snyggare.


När väggen var vit var den bara lämnad åt sitt öde med massa hål. Här är de största hålen:


Men nu är det lite mer klass på det. Det går att piffa och pimpa lite till. Ingenting är ju förstenat bara för att det mesta är klart. Exempelvis måste en ny taklampa införskaffas. Kanske en matta. Kanske schackrutigt kakel. Vem vet vad som händer? Det är åtminstone ett mycket bra lyft sedan innan.


Postern "Porto Ramos Pinto" kommer från All Posters. På piedestalen står en hållare till en gammal fotogenlampa.


Nu är det bara resten av alla rum kvar. Konstigt att börja med det rum som syns minst av alla.

2014-01-21

W som i Wallinskaya


Jag stickade ett W som i Wallinskaya. Försökte så gott jag kunde att efterlikna mitt handstils-W. Det var så här att jag hade en header tidigare som det stod Wallinskaya på med handstil. Jag hade haft det i flera år (mmm, så tyck extra synd om mig nu). I julas pimpade jag med lite jultomtar och sånt och när jag skulle byta tillbaka till den gamla vita headern igen så blev bilden grå istället för vit så det såg inte alls snyggt ut. Sen ville jag bojkotta allt ALLT. Det är därför jag skrivit Wallinskaya med ett teckensnitt med datorn istället och slopat min egna handskrivna skylt. Hade helst av allt haft den, men på min dator i alla fall så är den ljusgrå istället för vit. Några tips på hur jag ska göra så att den blir vit igen?


Det är svårt att se det när det är stor, fet, svart kant runt bilden men den finns där och den stör.

2014-01-20

Rådjur och pompom

Den här hemmagjorda fågelmataren var med om ett riktigt trauma. Rådjuren var där och vände upp och ned på hela grejen och käkade upp alla äpplen med hull och hår. Ska skaffa viltstängsel snart.


Jag gjorde en rödrosa pompom också. Det var lätt och blev ett färgglatt inslag i mitt redan så färgglada pysselrum. Beskrivningen hittade jag på sockerrus. På bilden nedan är min pompom halvvägs klar.Det behövs bara silkespapper, ståltråd, sax och ett fint band att hänga upp den i. 

2014-01-19

Den feta koltrasten


Här är en simpel liten fågelmatare till de feta koltrastarnas stora glädje. Snart fryser väl äppelbitarna men de kalasade gott och ivrigt när jag hade lagt dit det. Jag är inte så bra på fåglar men börjar så smått lära mig olika fågelsorter och studerar hur de äter och annat nördigt. Det är rätt kul att se jättestora fåglar försöka sitta på en talgboll och hålla balansen. Här satte jag i alla fall några äpplen som jag delat i halvor, under en trådkorg på en hemskt ful piedestal (som förra ägaren lämnat under kirskålen). Det var lite lite frön kvar i två gröna talgbollsnät som jag hängde fast på andra sidan, det syns lite grönt där. Men jag vill ha ett fint fågelbord också. För frön, frön som de kan sprida runt i trädgården så det börjar växa solrosor på alla möjliga konstiga ställen till våren.

2014-01-16

Årstidskontrast och trädgårdsdrömmar

Äntligen blev det vinter och det är lite extra speciellt med snö i sin egen trädgård. Man kan se direkt om en främling har lämnat spår efter sig. Framför allt är det fullt med små och stora tassar eller klor. Här är stenmuren med sina små pinnar till bärbuskar ovanför.


Här är en bild från i somras. Vilken kontrast. Det är klart att det är härligare med sommar men nu är det vinter. Här var ju inte ens bärbuskarna på plats. Numera är det två hallon, två vinbär (en svart, en röd) och en stor krusbärsbuske och tre små plantor med krusbär . 


Det ska bli spännande med odlaråret 2014. Jag hann inte med att få till så mycket under förra året eftersom vi flyttade hit i juni. Men jag har sett till att få lite i jorden åtminstone. Vitlök, tulpaner, påskliljor, jordärtskocka, sparris, stockros... Ja, jag har säkert glömt resten. Därför har jag en trädgårdsdagbok där jag skissat upp var jag lagt mina små knölar och plantor.

Planer/drömmar inför kommande år:

  • Körsbärsträd
  • Plommonträd
  • Jordgubbar
  • Kryddavdelning i krukor (märkte att det stänkte upp så mycket jord på kryddorna när det regnade, fick för mig att krukor är bättre till det)
  • Kronärtskocka
  • Tomater på friland (mot bergvägg bland annat)
  • Vallmo på olika ställen som guldkant på vardagen (älskar vallmo)
  • Bygga ett litet miniväxthus av gamla fönster jag hittat bakom boden och under huset
  • Rosor, rosor, rosor! Rosor älskar lerjord och den här trädgården producerar just lerjord. Jag älskar även rosor.
  • Beskära fruktträden innan de börjar knoppa (behöver dock läsa på ordentligt först)
Vilken tur att mina föräldrar visste exakt vad jag behövde. Igår låg ett tungt paket i brevlådan med min försenade julklapp:


Fick även prenumeration i julklapp av min syster, 
på tidningen som gett ut boken: Allt om trädgård.
Här ska pluggas. Jag ska få gröna fingrar.

2014-01-15

Taket

Ibland är jag v ä l d i g t långsam när det gäller att komma igång. Som exemplet att jag hade maskeringstejpat och spacklat inne på lilltoaletten flera månader innan jag började måla. Två månader kanske det gick. Jag började med att måla taket vitt. Varning för superdålig kvalitet på bilderna. Det här med att köpa bättre kamera går inte heller så snabbt.

Före: Taket i någon slags mjölkig färg där kvistarna syns igenom. Jag har kvistlackat två gånger först för att kvistarna inte ska synas igenom när jag målat. Den här mjölkiga betsvarianten av färg återkommer på flera ställen i huset. Jag står redo med kvistburken och ny takfärg.


Efter: Målat med vit, ganska blank träfärg.


Den som har detektivögon kan också se att väggarna gått från vita till röda, men hela den bilden kommer när det mesta är på plats på toaletten. I framtiden kommer även taklampan att bytas ut mot något mer glamouröst. Vid första toalettbesöket efter ommålningen kändes det som att kliva in i en salong. Det här är nya VIP-toan.

2014-01-12

Tapethistoria


Vårt hus är byggt på 30-talet. Det är tyvärr mycket som har ändrats sedan dess. Dels för att det var en affär på nedervåningen och lägenhet på övervåningen fram till 1977. Dels för att förre ägaren älskade att göra om med glansperiod under 80- och 90-talet. Kanske var han inte en estet med sinne för noggrannhet. Hur som helst kan man ibland hitta husets historia på små skrymslen och det är tur. Här hittade jag häromdagen sovrummets tapethistoria bakom elementskyddet. Det jag gillar mest är tapeten med elefanter och palmer på. Nästan så att jag skulle vilja hitta en remake och tapetsera hela sovrummet med den tapeten igen. Det som också fascinerar mig när jag hittar tapetrester bakom element, är att folk tapetserade i varenda liten del av rummet istället för att göra det smidigt för sig och måla eller bara behålla den gamla färgen exempelvis bakom element. Nu menar jag inte att det ska bevaras någon gammal tapet för att vara lat, utan i min värld hade det varit naturligt att ha en färg bakom elementet som alltid var där. Men nu vet ju alla att sånt där också går i trender och det kanske inte är osmidigt att tapetsera bakom element, även om det ser ut som det där vår käre förre ägare varit i farten med sin brist på fingerfärdighet. När något är svårt att genomföra blir ju gärna resultatet därefter om man inte ger sig den på att det ska bli snyggt. Nog klagat på honom. Han hade säkert andra kvaliteter. Jag känner mig i alla fall taggad att börja måla, kanske tapetsera, dra bort grejer, stuva om och tänka lite mer Linda och Christer i huset.

2014-01-10

Superdräkten

Igår såg jag ett jättebra program på Barnkanalen. Tänk att vara typ tolv år 2014 och se så himla inspirerande program på tv. Jag såg säkert bra program på tv när jag var tolv också. Programmet heter Superdräkten där den grå kontorsråttan förvandlas till en superhjälte som hjälper barn att sy eller pyssla ihop dräkter av skräp och annat bråte. Barnen fick själva vara med och skapa och komma med egna idéer. SuperPeter, som har en gammal tvålförpackning som nåldyna ständigt redo på sin arm, delade med sig av sina knep och styrde upp allt. Hade jag, som sagt, varit ett barn hade jag direkt plockat fram en svart sopsäck och gjort min egna frack. När jag var barn fick jag komma på mina grejer själv och gjorde bland annat skor av papper till alla mina kompisar på fritids. Det är alltid bra att tänka själv, men inspiration, knep, kunskap och andras erfarenheter är så himla viktigt, säger nu pedagogen i mig. Att göra efter mallar går ju bort men ibland måste en ju få göra efter en mall för att få till snitsen.


2014-01-09

Två jobb

Det händer inte så mycket annat pyssligt än jag stickar vidare på pågående projekt. Jag har nämligen fått jobb. Precis före jul, fick jag ett ryck och ville ta tag i det där med att byta jobb en gång för alla. Allting gick väldigt snabbt och jullovet gick åt till att smälta allt som skedde inom loppet av 24 timmar. Jag skrev en ansökan innan jag skulle gå och lägga mig en kväll, blev uppringd nästintill jagad, morgonen efter och erbjuden att komma på intervju samma dag. När jag kom hem från intervjun tog det inte lång tid innan telefonen ringde och jag fick jobbet.

Nu har jag två jobb fast ändå inte. Jag har varit på mitt nya jobb i två dagar och idag jobbade jag som vanligt på mitt gamla jobb. Det har fått följden huvudvärk, trötthet och svårt att göra annat än att vara riktigt passiv när jag kommit hem. Att läsa går inte för då snurrar tankarna kring alla mina jobbuppdrag. Att sticka funkar. Sticka framför tv:n med tv-program som inte ger så mycket intellektuellt utbyte. Det är vad jag gör. Om ni undrar vad jag gör alltså.

2014-01-06

Renar


Efter att ha granskat mönstret på det där julkortet ritade jag min egna 
version som skulle passa till koftan. Nu är det instickat i koftan och jag
är väldigt nöjd med resultatet även om jag en gång för alla ska lära mig
följande: Vid mönsterstickning borde det alltid vara något regelbundet
i kanterna för att det inte ska bli buckligt.


Nästa projekt blir väl att ta sig an mönstret på min systersons
vantar som han köpte i Tallinn i helgen. De såg lite mer alerta
ut.

2014-01-05

Wallinskayas skrivarcirkelJag har startat upp skrivarcirkeln igen efter några månaders uppehåll. En ändring sen tidigare är att det kommer nya uppdrag en gång i månaden och att man också har en månad på sig att skriva sin text. Hoppas på fler deltagare tack vare det.

Första uppdraget är att hitta på en privatdetektivskaraktär som har fyra attribut och ska lösa ett fall. Fallet får man också med på köpet. Hitta första uppdraget här.

2014-01-03

Julkortsrenar


Julkortet ovan fick min vän Ester från EU och jag fick det vidarebefordrat till mig som inspiration för någon kommande tröja. Nu håller jag ju på med en kofta som delar av det där mönstret skulle passa i. Jag har granskat mönstret under lupp och sett vissa detaljer som inte gör det möjligt att härma rakt av och det hade jag ändå inte tänkt göra, men nu är skissen klar och det mönstret ska pryda koftans högra del av framsidan. Det är renarna och dess omgivning jag lagt fokus på. Jag gillar det skarpt på papper. Får se om det blir lika snyggt som stickat.


2014-01-02

Stickade grejer 2013

Jag tänker precis som förra året, att jag har väl inte stickat
färdigt något i år. Jag har ju bara en massa pågående projekt.
Men se här nu: i år har jag också färdigställt en hel massa.


Systersonens mössa.


En annan bebismössa.
Råkade inte få någon bild på hela spelkortskoftan men 
dock en bild på själva mönstret.


Den här gröna ring/pricktröjan använder jag i princip aldrig. 
Helt onödig att göra med andra ord. (Och ja, man får säga
så för det är precis så det är)


Min systerson som gillar T-rexar fick en sådan fram och 
en sådan bak på tröjan.


Dinosaurietröjan till min systerdotter. Tror dock inte att
hon använt den någon gång.


En kjol som varit användbar under andra kjolar vid väldigt
kyliga dagar.


Min egna gröna halssnodd som fick lite fel proportioner.


Fågeltröjan som blev för liten för min systerdotter men 
som min kollega köpte av mig istället.


Fästemannens slipover. Han är nöjd.