2014-08-31

Sista augusti i trädgården


Det är ju lite synd att tomaterna tar så låååång tid på sig att bli klara. Jag är rädd för att de kommer frysa ihjäl. Mängden tomater är det inget fel på. Om de bara kunde bli lite rödare snart. Idag har solen hjälpt till rätt mycket i alla fall.


Det är spännande med vindruvorna. Ska de bli blå eller ska de inte hinna med det? Suddig bild blev det. Jag var så bländad av solen att jag nog inte tänkte på att bilden inte blev så vidare bra.


Om det är brist på röda äpplen i lilläppelträdet så kan man inte säga detsamma om plommonen. Förra året blev det inte alls många men i år desto fler. Vartannat år sägs det ju. Det är många som är rätt så ätna på. Att inte djurvärlden kan låta bli mina frukter och grönsaker. Jag förstår inte.


För väldigt längesedan sådde jag rågvallmo i en del av rabatten och trodde inte den skulle komma upp men plupp sa det bara så kom ena skira vallmon efter den andra. De är så vackra. Älskar vallmo.


Malvan bland lavendeln. Också fin. Självsådd.


2014-08-29

Läget med renarna

Det var ju ett bra tag sen (ett halvår för att vara exakt) som jag visade hur det går med min fästmans 50-årspresent - vinterkoftan med renarna. Han fyller snart år igen så det går inte jättesnabbt framåt (började sticka i oktober förra året). 

Jag är stolt när jag säger att alla de stora delarna är klara. Nu ska det blockas, sys ihop och stickas resårer. Här ligger en ärm, två framdelar och en "kil" på blockning. Det fick inte plats mer. Alltså det här med att blocka orkar jag inte sätta mig in i så jag har bara spänt upp delarna på skumgummit som blev över när jag gjorde madrassen och sprutat vatten på det. Det är så spännande att se om det här ens kommer likna en kofta när det är klart.


Varje gång jag ser renarna tänker jag på bilinbrottet.

Har jag berättat om bilinbrottet här i bloggen? Alltså bilinbrottet ägde rum i Malmö, i januari. Vi hade precis köpt en bil och skulle käka mat innan vi skulle resa i snöstorm hem till Stockholm igen. När vi kom tillbaka till bilen efter att ha varit borta i tjugo minuter, var en sidoruta krossad och våra slitna och trasiga väskor var borta. Väskor med bland annat stickning och övernattningsprylar. Inget fanns där i som någon i hela världen skulle vilja ha så det var ju hemskt korkat att ge sig på just vår bil. Ett vittne såg händelsen och ringde polisen. Polisen var snabb som blixten och lyckades hitta tjuvarna. Efter en stunds antecknande fick jag gå och hämta våra väskor i en polisbil. Samtidigt såg jag glimten av tjuvarna som satt i baksätet på en annan polisbil. Det enda jag tänkte på var renarna men de fick komma tillbaka till sin rätta ägare.


2014-08-27

En randig madrass

Den där lilla akrobaten i magen ska få sig en randig madrass. Tyvärr kommer madrassen aldrig att synas, men likväl är ju madrassomslaget helt i min smak om jag får säga det själv. Det matchar köksgardinerna och det är just där madrassen ska vara - i köket. Jag tycker att madrassen känns som en soldyna.


Det är här den ligger. Jag visade för ett tag sen bild på den gamla vagnen från 40- eller 50-talet. Då skrev jag också att jag skulle fixa det mjuka och nu har jag kommit en bit på vägen. Vet inte hur jag ska göra med insidorna. Jag funderar på att bara ha ett tjockare tyg där, sammet eller nåt annat mjukt och mysigt.


2014-08-24

Äppelbristen

Förra året var det så mycket äpplen på lilla äppelträdet att grenarna bågnade. Det gjordes äppeljuice och äppelkaka var och varannan dag. Alltså det var så mycket äpplen att det inte gick att ta vara på allt. I år förberedde jag mig för äppelsäsongen och köpte en billig äppelmosvagga på second hand i år så jag kan göra en massa äppelmos och frysa in.

 

Men i år ser det inte ut att bli mer än max tio äpplen. Vad var det som gick snett?


Jag får väl nöja mig att titta på alla bilder jag tog när det fanns äpplen röda som blod.


2014-08-23

Let's cook!

Jag inser att jag bara sparar grejer på Pinterest utan att göra något åt det. Här är exempel på grejer jag sparat i mappen "Tasty". När ska jag göra...Pannkakor med äppelringar i mitten? Här finns recept.Citron- och blåbärstårta med frosting? Recept finns här.Vitlöks- och ostbröd? Recept finns här.Rabarbercurd? Jag skippar att lägga den i maränger. Recept finns här.Jordgubbs- och vattenmelonsorbet? Recept finns här.


Ja, helt enkelt välja ut sin favoritdessert på burk? Länk till alla recept finns här.

Det här inlägget gjorde jag mest som en påminnelse till mig själv. Jag har ganska många fler mumsiga bilder på Pinterest.

2014-08-22

Några från instagram

Jag visar några utvalda instagrambilder från de senaste veckorna.


Känslan av att ha en vinranka med två klasar på. Inte så få druvor heller. De kanske inte hinner bli klara innan det är för sent, men jag har ännu inte förlorat hoppet. Det är helt fantastiskt. Har inte ätit vindruvor på väldigt länge eftersom det känns som mer skadligt än hälsosamt att äta sådant från affären nu för tiden. Mina hemodlade har jag lite bättre koll på. Uppvuxna mitt i ett berg med kogödsel i jorden.Medan det fortfarande var varmt och badsuget infann sig åkte vi till Ingarö och badade på en strand som vi inte tänkt bada vid. Min mage när det var 111 dagar kvar. (Jag behöver inte säga att jag vet att den med säkerhet inte kommer på den dagen, va?)Min vän som jag inte träffat på väldigt länge, kom hit på besök en sån där solig men ändå lite vemodig väderdag. Dagen innan jag skulle börja jobba. Hon virkade och jag stickade. Det går att påstå att björkfröna levde rövare och fastnade ungefär överallt.En dag möblerade vi om lite inför att en ny tv ska köpas in. Vi har två tv-apparater och den yngsta är faktiskt 14 år gammal. Den köpte jag till min första lägenhet. Nu ska vi lyxa till med en sån där platt sak som kanske hänger på en arm. Nåväl, här är en del av orientrummet efter att vi ändrat om. Skulle vara skönt att få bort strukturtapeten.En slända på bordet där ute.

2014-08-21

Bebis-kitet

Nu när jag ser det här lilla kläd-kitet framför mig känns det plötsligt jätteläskigt. Hur ska det se ut när det ligger en bebis i de här kläderna? Min bebis! Eller vår då om jag ska vara lite mera jämställd. Kofta, mössa och sockar i samma färgkombinationer.


Sockarna blev klara häromdagen så de visar jag upp lite extra eftersom jag visat det andra tidigare.


Det blir inte så mycket uppdaterat nu eftersom jobbet dragit igång och som lärare är det rätt så hektiskt this time of the year. Dessutom är jag förkyld och supertäppt i näsan. Stackars mig.

2014-08-12

Bebiskoftan är klar


Den har ju varit klar ett tag men igår sydde jag i knapparna. Sju stycken! Kan tänkas konstigt när jag har knappfobi men det var kanske en del i behandlingen att göra just så. Det ser rätt så mycket ut, men det är säkert nödvändigt. Blir jättekul att stå och knäppa alla dom när jag har bråttom sen. Man behöver ju inte knäppa alla!


Mönstret i den här koftan är ju ganska oregelbundet men jag tror jag gillar det. Det är baserat på detta mönster från Drops.

Ett senare tillägg i inlägget: Jag inser så här i efterhand att det ser ut som fylleknäppning eftersom ränderna inte möter varandra efter resåren med knapparna. Aldrig blir man helt nöjd liksom!

2014-08-11

Slutet av sommaren

Vemod, vemod. Slutet av sommarlovet är alltid värre än första dagen på jobbet. Nu är det slutet av sommarlovet. "Alla andra" har börjat jobba och regnet smattrar mot rutorna. Och mina sommarlov har nästan alltid avslutats med att vara väldigt många människor på en trång yta som äter ihjäl sig och sover alldeles för många på en lite för liten plats. Och så poff är man helt ensam. Det är kanske ett rätt så dumt sätt att avrunda sommaren på. Med tanke på chocken som kommer efter alltså.

Igår när jag åkte (ensam) från Mjölby åkte jag en runda och hämtade upp två grejer jag fått ärva. Från Esters föräldrar tiggde jag till mig en röd krusbärsbuske. Den har varit med ett tag så den ska nog ge mycket bär nästa år... hoppas jag. Åtminstone är detta den största krusbärsbusken i trädgården numera.


Min syster har haft min mors gamla barnvagn i sitt uthus i fjorton år. Nu får den stå i köket. Nej, den ska inte användas som barnvagn utan mer som en vagga. Tyvärr hade råttorna kalasat på allt det mjuka så det måste jag sy nytt. Oh, vad jag kommer att göra det jättesnart om jag känner mig själv rätt.


2014-08-07

Solrosen

2 augusti

Jag sådde rätt många solrosfrön tyckte jag själv.

4 augusti

Men det är bara en som har blivit en solros.

5 augusti

Och den är så fin.

7 augusti

Den gör mig så glad. Som en sol.

7 augusti

Något jag ska ta med mig till nästa år att jag ska förså solrosfrön och sätta plantan på ett "säkert ställe" eftersom något hungrigt djur käkat mycket på alla bladen.

2014-08-04

Malvan, lavendeln och romberna


Den här lavendeln är helt fantastisk. Jag köpte tio eller tolv plantor för en hundring på trädgårdsmässan förra året. Sen har jag flyttat runt den lite och nu står den på två olika ställen. Den som står längs muren har vuxit sig lång och bångstyrig. Det gör att jag måste arbeta med den ibland för att kunna klippa gräset som den växer sig över. Att arbeta med lavendel är ju inga problem eftersom det doftar så gott. Att det alltid cirkulerar mängder med humlor och bin där gör inte så mycket heller. De vita fjärilarna är ljuvliga att se på. Och inte nog med det! Jag hittade en vilt växande malva bland lavendeln och den är så fin och det finns fler blad. Skir liten rosa blomma.


Jag visade en bild på romberna för ett tag sedan och byggde tydligen upp en viss spänningshalt med tanke på kommentarerna, så nu visar jag hur långt jag kommit hittills. Inte så otippat kanske: det blir en babykofta. Det känns lite ovant att se den. Färgval, garnval och även mönsterval känns lite olikt mig så jag blir förvånad varje gång jag tänker att jag ska bära runt på en grå och sticksig bebis i vinter.


Grejen var att jag hade ett lila garn i samma sort (Marks & Kattens Baby Eco Wool) och ville komplettera med några andra färger för att sticka den här koftan. När jag stod i garnaffären i Vällingby låste sig allting och jag kunde inte para ihop färgen med nånting kändes det som. Jag insåg när jag hade börjat kombinera lila med de här grå färgerna att det inte kändes alls snyggt. Lila är inte en snygg färg punkt slut, så det blev bara grått istället. Fast det ljusa går under beige tydligen.