2016-01-31

Söndagsrapport #3


Den här uppdateringen på veckobasis är jättebra för mig. Jag vill sticka så mycket som möjligt inför uppdateringen. Nu trodde jag faktiskt att jag inte hade kommit så pass långt den senaste veckan som jag faktiskt gjort. 

Däremot har jag haft några kriser, som att den känns alldeles för smal och att den blivit bucklig när jag slutat sticka på mönstret... OCH så är jag missnöjd med lite av mönstret i den här bården, men har efter lite avvägning bestämt mig för att sticka på och låtsas att det regnar, att det bara är jag som kommer se det och att jag inte kommer bry mig när jag snabbt behöver en varm kofta att ta på nästa vinter.

Såhär långt hade jag kommit förra söndagen:2016-01-26

Prickiga påsar


Det blev inte bara en japansk tygkasse i söndags. Det blev faktiskt två tygpåsar till. Varför blev det en tygkasse egentligen? Jo, för att de där snoddarna tog slut och jag kunde inte låta bli att sy. Och varför är den svarta mindre än den röda? Helt enkelt för att snoddarna höll på att ta slut.


Det finns en liten parvel som gillar att stoppa i och plocka ur saker ur påsarna också. I den här ligger en napp. Har inte riktigt hittat ett användningsområde för den lilla påsen än. Det lär ju dyka upp. I den röda ligger extrakläder till skötväskan. Nästa grej att sy är en påse till mellanmål. Den svarta var lite för liten för det.

Jag har sytt en sån svart påse en gång tidigare och sålt. Här är inlägget från 2011.

2016-01-25

Japansk tygkasse


Igår smög jag till symaskinen igen och sydde en ny tygkasse. Det här tyget köpte jag nog på rea på nätet någon gång. Inte ett tyg jag valt och tänkt "wow, det måste jag ha" utan mer "det här var billigt, det kan jag nog sy något av". Det har legat länge i lådan, men igår blev det en tygkasse med väldigt långa axelband.


De är så långa att jag inte ens tagit med allt på bilden. Det blev ju en tydlig fram- och baksida eftersom geishorna fick hamna i centrum på ena sidan och den andra sidan blev lite av det som blev kvar. Jag är faktiskt väldigt nöjd och har för en gångs skull gjort en genomtänkt tygkasse. Tio poäng till mig. Här i ligger nu lite låneböcker som ska återlämnas idag. Den kommer till användning direkt.

Risken är att jag kommer sy för mycket tygkassar nu. Har redan börjat känna ett sug av att köpa nya tyger...

2016-01-24

Söndagsrapport #2


Jag trodde inte att jag skulle ha hunnit sticka såhär långt på min kofta på en vecka. För det första var det väldigt roligt att sticka med mönster igen. Det är ett ganska svårt mönster att sticka, inte så mycket logiska vändningar och dessutom ska det göras intagningar så mönstret kommer av sig på två ställen. Det hade jag kunnat räkna ut bättre innan jag började sticka men jag vill inte repa upp och det kommer inte att synas. För det andra har jag nog nallat lite på sömnen och varit vaken lite längre på kvällarna och stickat framför tv:n. Hade det inte varit så komplicerat och jag vänt om och gjort om ett antal gånger hade jag kanske kommit ännu längre. För det tredje: Jag ville ha kommit långt inför det här inlägget, så det var en bra idé med söndagsrapport. Hoppas att det håller i sig.

Nu mäter arbetet 15,5 cm. Glömde tyvärr mäta förra veckan men då såg det ut såhär:2016-01-23

Tygpåsar


Har känt ett behov av tygpåsar som går att stänga. Bara att ta i farten när man ska iväg någonstans och inte vill ha en sunkig gammal plastpåse. Eller att ha blöjor i, i skötväskan. Och så är det praktiskt till stickningen. Nu har jag sytt två stycken och de har redan fått innehåll. Fler behövs. Just att kunna ta en i farten när man ska iväg... Det är ju bra att jag har så mycket fina tunna bomullstyger som ligger och väntar i byrålådan.

2016-01-17

Söndagsrapport på koftan

Här är min blivande kofta. Igår kväll började jag sticka på den. Jag har väldigt begränsat med tid till att sticka i och med att min son är som en liten kattunge på garnet så fort han får syn på att jag stickar. Förr om lördagskvällarna gjorde jag annat. Nu är stickning prioritet ett. Ibland hinner jag sticka andra kvällar också. Jag stickar även när jag har rast på jobbet. Ibland lyckas jag sticka på vägen till och från jobbet också.


Som en kul grej tänkte jag (kan inte lova att det blir så men det spelar mer roll för mig än för er om det blir av) lägga upp hur långt jag kommit varje söndag här på bloggen. Då kanske jag hittar ännu fler små gluggar att sticka så att det blir skillnad.


Än så länge känns det lite korvigt. Jag stickar med DROPS Alpaca och använder än så länge garn som blev över när jag stickade senaste koftan till Ivar.

De här inläggen får en egen etikett också.

2016-01-13

Januari

Jag gör en repris på vad som bloggats i den aktuella månaden bakåt i tiden. Har valt ut en bild från varje januari de senaste fyra åren.

2015:


När Ivar föddes fick han ett par stickade jeans av Sofia

2014:


Jag tvättade min mössa och mina vantar i tvättmaskinen. Vilken dum idé. Det krympte ju såklart. De där vantarna användes flitigt och sedan dess har jag inte stickat några vantar till mig själv. Kanske dags igen...

2013:


Jag älskar det här mönstret. Den här tröjan stickade jag till min systerdotter som snart skulle fylla två år. Den blev alldeles för liten så jag tog tillbaka den och stickade en annan tröja till henne. Den här sålde jag till en kollega som gav den till sitt barnbarn. Undrar var den håller hus nu?

2012:


De här vantarna stickade jag lite för stora för att jag tänkte fodra dem. Allt blev bara väldigt klumpigt och vantarna har inte använts särskilt mycket.

2016-01-10

Dags att sticka till mig själv

Nu var det längesen jag stickade något till mig själv. Och nu när det har varit så förbaskat kallt kändes de gamla koftorna så tråkiga så jag har ett behov av en varm kofta och den måste vara snygg. Jag tänkte följa en stickbeskrivning från DROPS eftersom jag insett att jag inte kan sticka alldeles för fritt. Men jag kommer inte att göra det mönster som är på oket utan har hittat på eget mönster.

Jag älskar att räkna och hitta på mönster utifrån bilder på andra koftor eller broderier till och med. Igår kväll satt jag på min kammare och klickade i svart, vitt, svart, vitt, ändra, flytta, radera. Allt i Excel. Jag är lite av en excelnörd. Det svåra är att räkna ut vad som skulle bli bra i oket eftersom det ska avmaskas ibland. 

Nu ska jag bara bestämma mig för hur många färger det ska vara och vilka färger och vad ska vara huvudfärgen? Det är mycket att bestämma sig för men jag är glad att jag har kommit igång lite. När ska den bli klar? Det kommer ta mycket lång tid att göra det här. 

Här är oket:


Det här är kanten som ska vara ovanför muddarna på både ärmar och bål (säger man så?):


2016-01-06

Polkagrisrandigt


Det här stickar jag på just nu. Stickningen har åkt ett antal resor tur och retur till mitt jobb. Först skulle det bli en liten cowl till mig själv men sen satte jag den på Ivars huvud och då passade den så bra att jag kom fram till att det ska bli en mössa till honom istället. Han behöver en varm mössa. De han har passar inte så det blir perfekt. Det är dessutom babymerino så det sitter ju fint på en nästan-bebis. 

För några år sen stickade jag en röd- och vitrandig tröja till mig själv som jag egentligen hade velat göra snedrandig men planerna havererade och ränderna blev på tvären istället. Såhär såg den tröjan ut.