2015-07-12

Honungsros, vinbär, smultron och ärtor


Den här honungsrosen har jag fått från min pappa. Den satte jag förra året och i år behövde den flyttas eftersom den hängde mot gamla trappräcket till altanen och numera är det en ny trappa där rosen stod. Den blommar för första gången och jag är helt mållös över hur många blommor den skapade. Det är alltid något extra med det som en själv har satt i jorden jämfört med om den funnits här från början. Det är väl så med det mesta här i livet?


Något annat som känns roligt är att sprita en ärtskida och käka upp åtta små nästan färdiga ärtor. Jag har aldrig gillat gröna ärtor men det här är ju en helt annan liga. Varför har överkokta frysgrönsaker förstört ryktet för färska?


De här smultronen satte jag förra året, från frö. Sorten heter Alexandra och är från Runåbergs fröer = ekologiska fröer. De blir vaktade av kycklingnät för att inte rådjuren ska käka upp dem. Det finns andra fiender. Kanske håller nätet borta fåglarna också.


Fåglarna verkar för övrigt väldigt intresserade av vinbären, kanske mer de röda vinbären. Här är de svarta som kanske blir saft. Det känns som att det är ganska många vinbär på buskarna (trots fåglar!).


1 kommentar:

rai rai sa...

Åh så fin honungsros, så tjusigt namn dessutom ju!