2018-04-08

Tomatfrön på olika sätt


Här är min tomatplantering. Här står de med sina hjärtblad och har så gjort ett tag. I år har jag inte köpt några nya tomatfrön, vilket känns som ett smart drag eftersom jag hade jättemånga olika sorter. Jag har bytt fröer genom fröbyten, tagit egna fröer från fjolårets tomater och sen har jag även gamla fröer från påsar jag haft i flera år. Summan av kardemumman: Tomatfrön är så pass enkla att få att gro att det inte är så noga var de kommer ifrån.

Dock vill jag ändå säga att det finns dåliga fröer. För något år sen köpte jag San Marzano-fröer på Tradera. Det grodde fint men när tomaterna väl kom var de ruttna i spetsen, ALLIHOPA! Jag hade alltså flera plantor och samtliga tomater blev så pass dåliga att ingen gick att äta. Hur det kommer sig är för mig en gåta.

När jag tog fröer var jag lite osäker på om det verkligen skulle fungera, men det är faktiskt de små plantorna som känns allra bäst nu. Jag ska inte säga att tomaterna blir bra, men det ser lovande ut så jag håller tummarna för en god skörd. Jag delade en tomat mitt itu och drog inkråmet mot ett toalettpapper och lät det torka. Sen vek jag bara ihop toapappret och förvarade det bland mina andra fröer, skrev såklart vad det var för fröer först. När jag skulle så eller dela med mig av fröerna till andra pillade jag bort dem från pappret.

1 kommentar:

sandralinnea sa...

Det låter som att de drabbades av en sådan där typisk tomatsjukdom som jag naturligtvis helt tappat namnet på nu. Mjöldagg, rost... hm. Vad det nu må heta så talar de ofta om det i Odla med P1. Var glad att bara en sort drabbades, det hade lika gärna kunnat vara alla!