2012-01-04

Jordärtskockssoppa


Jag vet inte mycket om jordärtskockor men när jag såg dem i butiken igår insåg jag att nu måste vara en bra tid att använda dem. Stora och ståtliga följde de med mig hem och blandades ihop till en av de bästa sopporna jag vet. Här är receptet som får matälskare att storkna:

Ingredienser:
550 g jordärtskockor
2 potatisar
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
1½ dl vitt vin (eller vatten i fall du inget vin har)
½ l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl grädde
salt
svartpeppar
chilipulver

Att tillaga soppan:
Skär skockor och potatis i mindre bitar och börja steka med smöret i kastrull. Hacka eller pressa vitlöken över det du har i kastrullen. Bryn en stund och avrunda aktiviteten med att hälla över vinet (eller motsvarande mängd i vatten). Låt det gosa ihop under en minut och häll i vatten och buljongtärningar. Rör om och låt det koka i 15 min, tills allt är mjukt.

Mixa soppan slät (somliga gillar små bitar så avbryt arbetet tidigare om så är fallet). Rör i grädden och värm soppan. Smaka av med salt, peppar och chilipulver (om du vill).

Ät och var glad.