2012-09-27

Sockarna

Jag tampas mellan att vara en fri konstnär och en organiserad business woman. Det är inte lätt alla gånger, att förstå en persons beställning, även om personen i fråga varit väldigt tydlig. Och jag har svårt att se framför mig att något jag stickat kan göra någon nöjd. Jag ser ju exakt alla fel eftersom jag alltid är mitt i det. Nu får det bära eller brista. Sockorna är klara så när som på rosetterna som ska sättas fast, sen ska de skickas till Linköping.


Igår plockade jag fram symaskinen och visste inte riktigt var jag skulle ställa den eftersom det nuvarande köksbordet är så rangligt, så jag valde hallen. Där står ett bord som man inte kan stoppa in fötterna innanför så det blir att sy med benen vid sidan av, lite som att rida damsadel.


2012-09-26

Lingontårta


Jag har vant mig vid att köpa äpplen, fast det känns fel efter min uppväxt i en trädgård fylld av äppelträd och ett äppelförråd som varade till nästa säsong. Jag har vant mig att köpa dyra frysta blåbär, fast jag vet hur det känns att äta blåbär direkt från riset ute i skogen och se ett blått hav redo att plockas. Jag har vant mig vid att köpa lingon, så när min pappa visade mig hinken med lingon han plockat och frågade hur mycket jag vill ta med mig hem fick jag en så stor påse att jag blev helt överväldigad. Jag behöver ju egentligen bara lite lingon till renskavsgrytorna som inte lagas alldeles för ofta. Lingon går ju att använda till lite mer än så. Jag plockade fram ett gammalt recept jag fått av en tjej som jobbade på mitt sommarjobb för väldigt många år sen. Egentligen skulle det vara vinbär eller blåbär, men när det är söt smet, går det lika bra med de syrligaste bären. Jag älskar brytningen mellan supersurt och supersött, även om jag helst skulle vilja att det inte var så sött. Det gör ont i för många delar av kroppen för att det ska vara värt att äta, men ibland så går det inte att låta bli. Receptet följer under den förhoppningsvis frestande bilden.Tårtan består av två olika smeter; kaksmet och marängtäcke. Jag kom på mitt i bakningen att strösockret inte skulle räcka, så jag använda florsocker till överdraget och det funkade, men kanske ändå inte är att rekommendera.

Kaksmeten:
3 äggulor
2 dl socker
2 dl mjölk (havredryck använde jag själv)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 gram smält smör

Vispa ihop allting i samma ordning som de är uppradade, separera torra ingredienser innan de blandas ihop med övrigt. Bred ut smeten på en bakplåtsklädd långpanna och placera i ugnen ca 15 min på 200 grader.


Marängtäcket:
3 äggvitor
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 dl lingon

Vispa äggvitorna och tillsätt lite socker i taget. Blanda i vaniljsockret och lingonen. Bred ut marängen över kakan och sätt in i ugnen tills det fått en smått brun nyans.

Grönt och vitt


När det regnar ute, är det inte så roligt att gå ut, så jag kör på konceptet jag-tar-vad-jag-hittar-i-lådan. Idag hittade jag ett grönt och ett vitt nystan. Det ska bli en överraskning till någon som jag kom att tänka på.

2012-09-24

Saffranströjan

Tyvärr får tröjan helt fel färg när jag tar bild på den. Eller bakstycket av tröjan vill säga. Här ligger allt jag stickat hittills på beatniktröjan. Ett bakstycke och en resår till framstycket. Jag har som vanligt (skäms på mig) frångått beskrivningen och fått fel proportioner på stycket, men tänker att det ska lösa sig efterhand. Vi får väl se när mina desperata inlägg framöver om hur jag inte borde gjort si eller borde ha tänkt så.


En närbild på mönstret.


Och en bild på tröjans färg i sin rätta form. 


Min beatnik blir förstås inte heller som de andra bilderna jag har sett, eftersom jag tror jag valt ett tunnare garn än föregångarna och får därmed sticka fler maskor på sidorna för att kompensera det smala mönstret, men jag försöker intala mig själv att det inte ska göra något.

2012-09-23

Justering och upprepning

Den där tröjan med röda och vita ränder har legat och grott ett tag. Jag har ungefär samma problem med den som jag hade med den turkosa koftan med vita ränder. Nu har jag frågat flera personer om det märks så tydligt som jag märker det. Har jag stickat något själv, ser ju jag alla fel mycket tydligare än någon annan gissar jag, eftersom jag kan plagget utan och innan. Det enda jag lyssnar på när alla andra säger att det inte märks, är att jag ser lite mer bredaxlat ut när det ser ut som det gör nu. Själv tycker jag att jag måste repa upp så jag sitter och laddar för att göra det. Jag har gjort det förr och det har gått rysligt snabbt att sticka den här tröjan, så då känns det lättare att göra om något med den.

Här syns det inte alls vad jag pratar om. Det enda som syns är ett litet hål till höger som jag ska laga när jag fäster alla trådar.

Här syns det att "sömmarna" är långt ute till havs på ärmarna och vimsar. De skulle sitta lite längre in mot mitten.


Det går även att säga att i samma veva skulle jag tänka om vad gäller de här små hålen som har bildats. Detta kan säkert bli bättre om jag inte maskar av lika intensivt, utan var tredje eller till och med fjärde varv. Ringningen kan också bli annorlunda, då den nu sitter mitt på strupen och ser lite konstig ut.


2012-09-22

Den färdiga koftan

Det är med grymt mycket stolthet jag visar upp den här koftan. Som jag har kämpat med den. Kanske mest på grund av min envishet som fått mig att vägra följa en beskrivning. Jag har bara blivit inspirerad av en beskrivning till den här koftan.Jag minns när jag gick för att handla garnet en frisk dag i november 2011


De första maskorna på rundstickanI början av april 2012 hade jag kommit så långt som nedan


Första ärmen


I slutet av april såg den nästan färdig ut


Jag visade stolt upp den på en syjunta i maj


Men till min stora besvikelse några dagar senare, såg jag att det inte såg klokt ut med avmaskningen där bak. Jag repade upp och tänkte om.


Det såg även konstigt ut där fram, så jag lärde mig äntligen hur det skulle avmaskas snyggt i juni. Det blev att göra om inte bara en gång, utan två eller var det tre? Jag har förträngt.


På en syjunta fick jag förslaget att knäppa koftan med horn istället för knappar.


Till slut köpte jag vita knappar i alla fall.


Nu är den i alla fall klar. Frågan är när den blev klar, för jag hade för mig att jag skrev ett inlägg om den då, men inte visade någon bild. Den har legat i garderoben och mognat en tid efter det, men jag har inte gjort en sak: Jag har inte blockat den. Det känns trist att göra det.
Långtidsprojekt

Jag vet att jag har tre tröjor som inte är klara. Två av dem är så gott som klara, men jag behöver finlira på dem. Den tredje har jag precis fått klart bakstycket på. Sen finns det en person som undrar var slipovern tog vägen. Samtidigt drömmer jag om kommande projekt som jag hittat inspiration till...

Varje bild går att klicka på för att komma till stället jag hittat den på.

Ett linne med paljetter på bröstet

En uggletröja

En angoratröja med överdrivet stor rosett, hade varit snyggt i några andra färger, frågan är bara vilka?

Den här har lite dålig passform, men jag gillar mönstret, i några andra färger, kanske blåa nyanser eller ser det verkligen ut som en havströja då?

Tröja med krage. Jag diggar mönstret på tröjan. Färgerna är också mycket snygga.

Snyggt strukturmönster. Lite axelvaddsvarning men det kanske går att justera.


2012-09-20

En strumpa vid spiselkransen

Eller en halvfärdig socka på kakelugnen.

Jenny gillar svart och rött och har beställt sockor i just de färgerna. Det ska komma till en röd rosett upptill och en röd tå nertill också. Sen ska det förstås bli en till likadan socka också.


Jenny har tidigare beställt ett par svarta vantar med svarta rosetter på. De ser ut så här:


Vill du också beställa ett par sockar? Skicka ett mejl till info@wallinskaya.com och beskriv det du är ute efter. Andra sockar jag har stickat:

Färgglatt randigt

Svarta med rosa mudd och lila detaljer

Höstiga

Lila med rosa detaljer

Bruna med rosa och vita detaljer

2012-09-18

Lyxsmoothie


1 skiva ananas
10 tärningar frusen mango
1 saftig apelsin

Mixa bitar av ananas och mango. Pressa apelsinen och blanda i saften med den övriga frukten. Det blir en fantastisk gul smoothie som smakar som en semesterresa till Thailand.

2012-09-13

Vill du frysa fult eller vill du frysa snyggt?

Även om solen har strålat och varma vindar har smekt våra händer och fötter de senaste dagarna, vet vi att hösten står för dörren. Som torr och frusen hand skulle jag helst vilja trä på mig ett par stickade vantar med stil för promenaderna i höstmyset, på stan, i skogen, längs vattnet... och helst vill jag designa dem själv. Om jag stickar, bestämmer du hur de ska se ut. Om du inte vet hur de ska se ut, kommer jag med förslag. Priset beror på vilken typ av garn du vill ha och hur pass avancerat arbetet är. Jag stickar även fina sockar som du kan trampa runt i på det svala golvet när elden i öppna spisen inte når dit.

Prisexempel
Ett par flätstickade vantar i ull med rosetter i satin: 325 kronor
Ett par knälånga kabelstickade sockar i raggsocksgarn: 425 kronor

Sänd ditt intresse med mejl: info@wallinskaya.com

Berätta om du har särskilda önskemål om garnets kvalitet. Om du inte vill ha ull på grund av etiska skäl, stickar jag veganskt.

Om du länkar till det här inlägget på din Facebook-sida får du 10% rabatt.

Vantar och sockar jag stickat tidigare:


Sticky fingers


Var inte rädda. Eller vänta, jag blir lite rädd för mig själv också. Det är roligt att sticka när det händer något, samtidigt som jag blir lite stressad när det är fullproppat med olika maskor som ska träs över på olika stickor och vändas och vridas. Beatnik-tröjan är lagom på det sättet, att det kommer avsnitt som gör att det är lättare att tänka på annat en liten stund i stickningen.


Det gäller ju att sticka så fort det finns en öppning. På den skakiga långfärdsbussen hem från Östergötland stickade jag en hel del, men stickbeskrivning och diverse annat rörde på sig och ena stickan flög iväg ut i gången så det var dramatiskt ett tag. 


Angående det jag skrev sist, så har jag repat upp det och gjort om det. Jag vet att jag kommer ångra mig annars och nu lider jag inte av att jag fick repa upp och göra om.

2012-09-12

Tåkern

Som uppvuxen i Östergötland fick jag åka till Tåkern i sjuan på högstadiet iklädd gummistövlar och utrustad med hov för att utforska den grunda fågelsjön. Då var det otroligt tråkigt - Tråkern. Under hela mitt liv klingade just Tåkern ganska illa i öronen, tills för några år sen, när vi läste om hur fantastiskt det var att åka dit under hösten när gässen mellanlandade där för att fylla på inför flytten söderut. Det var inte fåglarna i sig utan den lugna stämningen och den friska luften, det vackra ljuset när solen var på väg ner.


När jag besökte min familj i helgen passade jag och min far på att göra en utflykt till just Tåkern, en vardag när det var mest fågelskådare och en obehagligt högljudd skolklass där. Den senare hörde vi bara i fågeltornet och konstigt nog trodde jag att det bara var pojkar i klassen, men det var tydligen en blandad klass. 


Så här års verkar sländorna leva för fullt. De lever väl bara en dag och då passar de verkligen på att utforska omvärlden genom att svärma och modigt sätta sig på ställen väldigt nära oss människor.


Vi gick en lång promenad genom vass, genom strandängar (se bilden nedan), på gistna spångar. Det susade bitvis i vassen men mest var det sådär härligt varmt och sensomrigt.


2012-09-06

Jag har missat något väldigt viktigt

Först och främst vill jag säga att jag fått lite mer tid i mitt liv, vilket gjort att jag har kunnat grotta ner i mig i beskrivningen på beatnik-tröjan och verkligen ta den till mig, översätta den och försöka lista ut vad olika moment egentligen står för genom att kolla på videoklipp på youtube. Jag har stickat mönstret två gånger nu och har efterhand undrat varför det inte riktigt ser ut som på bilden. Jag har missat något väldigt viktigt och det är det ljusgröna partiet på 15:e raden på chart B. Vet inte om det syns tydligt på mina bilder, men det här innebär att jag måste repa upp antingen hela tröjan ner till den där raden eller så repar jag bara upp den drabbade delen. Det kräver lite mer fingerfärdighet, men det kan ändå vara så att jag sparar lite tid på det. Det är mittenpartiet som blivit fel, skulle ha svängt två gånger men det måste ha hänt något spännande på tv när jag skulle svänga så jag stickade säkert bara vidare.
2012-09-05

Taste sensations

Nu börjar jag få till mjölkfria smoothies där alla smaker kommer fram. Ananassmoothie
1 banan
1 lime
1 tjock skiva kylskåpskall ananas

Pressa lime och använd saft och fruktkött. Skär banan och ananas i mindre bitar och mixa ihop allt med limen.

Mangosmoothie
1 banan
1 lime
½ pkt frusen mango

Låt mangon få tina en aning, mixa tillsammans med banan och saft samt fruktkött från limen.

Röd melonsmoothie

1 skiva galiamelon
4 frusna jordgubbar
½ grapefrukt

Tina jordgubbarna en aning. Pressa grapefrukten så att juice och fruktkött kommer med. Mixa ihop jordgubbarna med grapefruktens juice och fruktkött samt skivan av melonen.