2015-04-20

Gipsavgjutning

Det var väldigt svårt och blev inte särskilt snyggt, men det blev något och det är huvudsaken. Alltså inte bara "något" utan en gipsavgjutning av min sons hand och fot.

Jag har gjort det här två gånger. Första gången blev det inte så bra. Andra gången blev det okej. Tredje gången hade säkert blivit perfekt. Hur som helst så kan jag berätta för alla som är intresserade vad som kan bli bättre. Ingen har väl någonsin påstått att man inte lär sig av sina misstag?


Baka en trolldeg av 3 dl mjöl, 1½ dl salt, 1½ dl vatten, 1½ msk olja. Det går bra att ta lite extra mjöl, lärde mig vid andra försöket. Då klibbar inte degen fast i gipset. Kavla ut degen och lägg i en djup skål med raka kanter (jag använde tallrik, då blir inte gipset snyggt). Klä skålen med plast. Tryck ner ditt barns hand och/eller fot, näsa, knä... vad du nu vill göra avgjutningen på för kroppsdel. 


Blanda till gipset enligt anvisningarna på förpackningen. Jag använde 300 gram gipspulver och 2 dl vatten. Vispa som en galning. Erfarenheten från första försöket är att det blir alldeles för mycket luftbubblor i gipset om det inte vispas mycket. Elvisp kanske är att föredra? Häll sedan gipset försiktigt i avtrycken så att det inte bildas luftfickor och sedan över hela (om du nu ska göra en tavla av det). Tryck ner någon form av hänganordning innan gipset börjar brinna.

Erfarenhet från andra försöket: Åk inte till öppna förskolan utan att ta hand om disken (hur tänkte jag där?). Gipset brinner även i vatten, men med lite hårt arbete går det att få bort gipset ur bunken så misströsta inte om det trots allt skulle hända.

När det torkat den tid det står att det ska torka (2 timmar enligt det gips jag använde) är det bara att ta bort degen från gipset och beundra sitt mästerverk.


Här hänger foten och handen på väggen. Nu blev inte själva tavlan så snygg eftersom jag använde en tallrik. Jag har klippt bort det allra fulaste och det skulle säkert gå att såga till ännu bättre med lite tid och engagemang, men tills dess får den hänga i Ivars lilla hörn i mitt pysselrum. 


Svårt att fånga relief på bild märker jag.

3 kommentarer:

Helga sa...

Mysigt! Jag har ett avtryck av min hand som liten kvar :)

josefine sa...

Tack för tipsen! Det verkar ju krångligare än lovligt det där. Jag gjorde avtryck från Jordis händer när han var liten men då gjorde jag dem i keramik. Enkelt men så krymper de ju en del så de blir lite missvisande.

annasaviga sa...

Det låter ju som ett riktigt skoj pyssel. Skall genast införskaffa lite gips och göra avgjutning av pojkarnas händer :)