2016-05-25

Bråda dagar i maj

Det är bråda dagar i maj. För mig är det mest i trädgården. Inte hektiskt utan bara så roligt men jag har inte all den tid jag vill vara i trädgården... eftersom min son inte riktigt har lärt sig uppskatta att leka med stenar och pinnar under tiden som jag jobbar, i den utsträckning jag hade önskat.

Jag har inte gjort så mycket inlägg på sistone så jag bjuder på bilder från trädgården för jag har ändå varit kreativ trots att jag inte berättat om det.

Några av de godaste bären som finns är dessa röda krusbär. Busken tiggde jag till mig av Esters föräldrar för några år sen. Än så länge är de gröna men det finns hopp om att de blir röda framöver.


Smultron växer som ogräs i trädgården och jag gjorde en tabbe att placera ut några plantor i trädgårdslandet. Har fortfarande inte grävt bort allt men det här är faktiskt smultron som jag sått själv från frö. De är lite större än de vilda rackarna men allvarligt talat smakar de inte så gott. Jag tror jag ska satsa på jordgubbsplantor.


Förra året infann sig en viss anarki i odlingsstrategierna för att jag ville prova att samplantera och gick lite väl mycket bananas. I år har jag gjort ett fint ordentligt nät och placerat alla spritärter på rad längs med det.


Min snälle far fixade jättemycket (jag menar över hundra stycken) perenner att gräva ner på olika ställen. Den här är en av dem, på väg upp... Är det en akleja?


Den här vallmon som blir korallröd och stor som en pion, kanske en pionvallmo, var en av få saker som fanns kvar i den övergivna trädgården som vi flyttade till för tre år sen. Gillar att se alla ludna knoppar som bara blir fler för varje år. Jag älskar vallmo!


I år har jag nog sått säkert 40 tomatfrön. En jättedum idé eftersom tomater har enorm växtkraft. Några har jag gett bort men de flesta fick jag använda fantasin för att hitta plats åt. Av 34 plantor har jag i nuläget fått ner hälften i jord utomhus. Några hamnar på friland, som frilandstomaten Stupice.


Några hamnar i krukor. Sorterna Koralik, Red Pearl och San Marzano får prova på det bland annat. Det är de fyra sorter jag har helt enkelt.


Här är trädgårdslandet där det fortfarande ser ut att råda anarki. Det är bärbuskar blandat med allt annat. Jag gillar att ha allt på liten yta så slipper jorden att gapa tom.


Den här busken med röda fina blommor mot den grå betongen. Den är så fin och min far tror att det är någon slags rosenkvitten.

2 kommentarer:

Helga sa...

Tomatfest! :D Vallmo är en av mina favoriter också :)

Ester sa...

Så härligt att se bilder från din fina trädgård!