2014-02-26

Krukor av tidningspapper

Det går att så i det mesta vad jag förstår. Det går att köpa tråg att så i. Det går att köpa krukmakare att göra egna krukor av. Men det som passar mig bäst, alltid, är att kunna göra något utan att behöva åka iväg till en affär och göra något av det som finns hemma. Oftast vill jag göra det direkt när jag kommer på det. Göra något som blir gratis, göra något som varken kräver så mycket ansträngning eller slöseri på miljön. 

Här kommer det.

Alla har vi kryddburkar hemma. Eller kanske små glas. Det är bra att använda mallar som är i ungefär samma form och i sådär lagom storlek. Jag gillar kryddburkar. De bästa var de burkar som är raka cylindrar och inte ändrar form.


Använd en tidning i samma storlek som Metro. Gissar att det är standardmått för en dagstidning. Av en hel sida går att göra 6 krukor. Vik varje tidningspapper på mitten, spraya med vatten på alla sidor och linda det runt en kryddburk. Vik ihop till en botten under kryddburken. Låt stå tills tidningspappret torkat. På svängda kryddburkar behöver man sätta tidningspappret lite lösare, annars går det lätt sönder när man ska ta bort burken. När pappret torkat tar man alltså bort burken. Tack vare att man sprayar vatten på pappret och tack vare klistret i pappret behövs inga tejpar eller andra medel för att sätta ihop krukan. 


När plantan är redo för den riktiga världen kan man sätta ner hela plantan med kruka och allt i jorden, men frågan är om inte rötterna får det bättre om man lirkar loss krukan från platan ändå.