Ibland får jag en känsla av att folk googlar sig hit för att de söker en beskrivning på något stickat eller virkat. Det vet jag för att jag spionerar på hur folk har kommit hit ibland. Eftersom jag inte sitter på några större hemligheter tänkte jag dela med mig av erfarenheter och kunskaper. Jag ger inga rena beskrivningar på sådant som jag har stickat eftersom jag stickar efter eget huvud och antecknar under tiden jag stickar för att minnas t.ex. hur jag ska göra den andra vanten eller sockan. Ja, eller för att jag ska kunna sticka samma sak någon annan gång.
Exempel på populära googlingar:
- halssnodd
- justin hawkins
- knappfobi
- stickade vantar med blommor / brodera blommor på stickat
- flätstickade vantar
Jag kommer inte att nämna något mer om varken Justin Hawkins eller knappfobi, med några ord om varje annan punkt:
Halssnodd
Jag har bara stickat en enda halssnodd och det var inte särskilt svårt. Om jag skulle göra det igen skulle jag definitivt sticka resårstickning med varannan rät maska och varannan avig. Risken är annars att snodden korvar sig. Nu minns jag inte hur många maskor jag lade upp, men det beror alltid på tjockleken på garnet och storleken på stickorna. Den här gula halssnodden använde jag Eskimo till som är ett rent ullgarn, väldigt mjukt och lent. Stickorna använde jag nummer 12. Den går snabbt att sticka och det bästa är att se själv hur bred den ska vara och sluta när den är tillräckligt lång. Alltså stickar man resårstickning tills man inte vill ha den längre och syr ihop ändarna eller virkar ihop med virknål.
Stickade vantar med broderade blommor
De här vantarna är stickade med ett tjockt norskt ullgarn som inte är tvinnat, något grövre än Eskimo. Det är med rundstickor 5,5. Kan du sticka ett par vita vantar så gör du det först. Här har jag broderat med ett annat ullgarn. Det är ganska trixigt att brodera på stickat. Jag har bara broderat på tjockare garn och jag misstänker att det skulle bli så mycket enklare att göra det på tunnare vantar exempelvis. Man kan rita upp ett mönster och följa det någorlunda eller ha det i huvudet bara och göra helt på fri hand. Se bara till att det inte spänner för mycket så det blir knöligt. Använd ull på ull för att det inte ska färga av sig. Ett tips jag har fått från kvinnan i garnaffären, men jag har aldrig provat det själv. Använd alltså inte exempelvis broderigarn på ullgarn, utan ull på ull.
Flätstickade vantar
Flätstickning är en teknik som man kan göra alla möjliga mönster med bara man lär sig grundprincipen och den är svår att förstå genom att beskriva i textform men jag ger det ett försök ändå. När jag lärde mig den fick min mamma visa mig hur man skulle göra för jag förstod inte texten. Eftersom jag är pedagog till yrket borde jag ändå ge det en chans.
Tät flätstickning |
Våffla
Flätstickat med avig maska mellan varje fläta
Sicksackmönster
3 kommentarer:
fint, o bra med tips! :)
Hur många nystan gick åt till den gula snodden?
Jag minns inte, men det blev 4-5 stycken någonting. Färre än vad han i garnaffären sa. :)
Skicka en kommentar