När jag var ett litet barn la jag mitt nattlinne i en kartong. Den kartongen skulle min pappa elda upp och det gjorde han. Där stod mitt nattlinne i lågor. Minns inte ens hur det såg ut och jag vet inte heller om jag saknade det, men nog var det lite onödigt. Det hände på en parkering nära en liten bäck alldeles invid vår nybyggda sommarstuga, på Öland.
Den här sommaren, precis som några andra somrar innan dess, har jag återvänt till sommarstugan, till stensidan där vi badade om vi inte åkte på någon längre utflykt för att bada. Stensidan låg på Ölands västkust och hade som ni hör stenar till strand. Det är så fantastiskt vackert där. Den vita grusvägen som slingrar sig förbi det karga landskapet, ner mot vattnet där fiskebodarna står en bit upp på stranden. Tyvärr är de inte lika ålderdomliga och obebodda längre som de var när jag var barn. Allt exploateras.
Gamla rostiga stenbrott som inte duger längre |
Stenmuren till vår sommarstuga |
Det är ju inte helt ovanligt att välja norra delen av Öland till semester och allt det där andra. De enda som väljer den södra delen är fågelskådare men vi valde att bo på Ölands sydligaste vandrarhem och där infann sig lugnet må jag säga. Inne i vandrarhemmet var det inte lika lugnt bland gamla damer och väldigt unga barn.
Huvudbyggnaden |
En övergiven ladudörr som till trots varnade om utlagt råttgift |
Bor man längst söderut och ska norrut behöver man stanna många gånger på vägen för att nå sitt mål. Här i Himmelsberga innan museet i fråga öppnade. Lugnet igen. Inte en enda människa så när som på några övernattande tyskar på parkeringen. Det var så lugnt att jag lätt kunde lätta på blåsan mitt på en åker.
Ett besök i Borgholm bjöd på denna ljuvliga riksha i skuggan.
Något jag gillar med Öland är alla hamnar och fiskelägen som någon gång för längesedan var mer välbesökta än vad de numera skruttiga båtarna vittnar om.
Och så den ståtliga sydliga fyren Långe Jan.
1 kommentar:
Så härligt det verkar! Lugnet betyder mycket på semestern tycker jag.
Skicka en kommentar