2014-10-24

Konsumtion

"The good consumer is always buying new products. When he is not consuming he is working so he can fund his consumption."

Att se på sig själv som en konsument, till och med som en duktig konsument är kanske inte den mest behagliga känslan. Alla köper vi sådant som vi inte behöver och det är en svår vana att ta sig ur. Ja, det finns ju människor som livnär sig på att få dig att tro att du behöver eller vill ha deras vara. Det är så många gånger jag tänkt att jag kanske också skulle vika mig och köpa en iPhone istället, men sedan har jag tänkt lite till och frågat mig varför. Är det för att jag ska vara med i någon slags gemenskap för att så många andra runt omkring mig har det? Ja, det är precis därför jag tror att jag vill ha en iPhone. Jag vet att det inte skulle täcka några andra livsnödvändiga behov, så det är inte därför. Min nuvarande smartphone har uppnått den magiska åldern av två år och även om den stänger av sig själv ibland så funkar den ändå tillräckligt bra för att jag struntar i att skaffa en ny mobil just nu. Jag har inget behov.

Ända sedan ganska tidig ålder har jag struntat i mode. Sist jag brydde mig om mode gick jag på mellanstadiet och fick beröm för mina skor som tydligen var snyggaste skorna någon i klassen hade. Då var det en skön känsla. Ja, jag gick ju på mellanstadiet och var i just den åldern då sådant är viktigt. Sedan har jag haft klädstil efter musiksmak, köpt crazy second hand-kläder och de senaste åren bara köpt sådant jag behöver och som jag helt enkelt tycker är snyggt - oavsett mode. Det låter säkert jättetrist och som att jag "inte unnar mig". Genom att köpa kläder unnar jag någon annan mina pengar, men jag kan inte se att det är mig själv jag unnar.

Så kommer vi till att unna någon annan. Exempelvis barn. De ska ju alltid ha en massa presenter och saker i största allmänhet för att bli glada. Flera gånger har det slagit mig nu när jag förbereder inför min bebis ankomst, att jag snålar som sjutton och tävlar med mig själv om att allt ska vara så billigt som möjligt. Mycket beroende på att jag inte har en megainkomst just nu. Det skulle kunna tolkas som att jag inte bryr mig tillräckligt om mitt barn och att jag inte skulle kunna betala stora summor för mitt barns skull. Fast vänta här nu. Är det inte omtanken och det som jag faktiskt skaffar till mitt barn som är det viktiga. Jag värnar jättemycket om att mitt barn inte ska frysa, eller ska få det bekvämt på sina promenader och att mitt barn ska få ha på sig kläder som inte är fulla av gifter. Men det är ju någon annan, inte mitt barn, som jublar när jag köper en skötväska för över tusen spänn.

Sista lördagen i november är det en köpfri dag. En internationell kampanj som vill belysa konsumtionshysterin. Att det är en lördag och att den är direkt efter löning gör det hela till en ännu större utmaning som alla bör anta.

Här är några tips på vad du kan grotta ner dig i om konsumtion och dess baksidor.


Våra elektroniska sopor - Dokument utifrån

Sanningen om konsumtion - en programserie i tre delar

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra skrivet!

Maria sa...

Tack för tipset om den köpfria dagen - det som gör det till en ännu större utmaning är att den helgen utgör startskottet till julklappshandeln. Ska bli spännande att se hur många som antar utmaningen!