2015-03-23

Svar om odling

Jag har fått frågor i kommentarer om tidigare odlingsinlägg. Ska väl inte påstå att jag är en expert så jag svarar bara utifrån mina egna erfarenheter och sådant jag läst utan att kunna säga var jag läst det. Men jag kan säga att jag lägger det mer på minnet om jag läst det i en trädgårdsbok eller trädgårdstidning.

 josefine sa...
Oh så fint och peppigt! Men hur gör du när du inte ökar krukstorleken så mycket i taget? Har du liksom orken att plantera om och om igen? Typ hur många gånger? Och vad händer om en tar en för stor kruka för fort?
Svar: Det kanske lät som att jag planterar om var och varannan dag, men jag tror inte att det behövs så många gånger. Det är väl mer att jag ser när plantan börjar växa ur sin kostym. Egentligen kanske det räcker med att den får stå i sin lilla kruka tills den växer ur den och sen att den får en kruka som den kanske kan ha tills den ska flytta ut. (OBS! Jag gissar nu!) Det jag läst angående inte för stor kruka från början är att rotsystemet jobbar på att bli stort och plantan växer inte lika mycket över jord om den bor i en stor kruka. Det är även något med bevattningen, att det är lätt att man ger plantan för mycket vatten.
rai rai sa...
Aha! Tänkte just att pak choi kunde vara en kul idé men - drar den till sig en massa insekter & larver som vill äta upp den? Läste att typ all kål var en sån odjursmagnet! Eller har du kanske nån liten duk över?
Svar: Min erfarenhet efter att ha odlat pak choi en gång är att några blad blev lite perforerade av något skadedjur men det åt jag ändå. Se bild nedan. Broccolin gick hårdare åt och kunde inte alls komma igen sånär som på två-tre plantor. Då köpte jag fiberduk som jag tänker använda i år över all form av kål jag ställer ut. Det som går att förodla inne är ju bra att se till få riktigt stadiga och kaxiga innan de sätts ut tänker jag, men det har jag ingen erfarenhet av än.


1 kommentar:

rai rai sa...

Yey tack! Nu vågar jag mig nog på pak choien! (Tur det för jag hade visst redan beställt frö...)