2014-04-23

Shape up

Nu när det växer friskt av alla möjliga grejer i trädgården blir jag lite stressad och tänker på allt det där jag vill göra med den. Framför allt diskuterar vi insynsskydd här hemma. Vi har en sluttning i trädgården och ovanför den går en väg. Alla som passerar till fots glor, säkert med all rätt, rakt ner på oss när vi sitter och äter middag på altanen. Bilarna som passerar ser vi hela däcken på. Jag har skissat på några idéer som vuxit fram eller som poppade upp idag när jag blev inspirerad av Allt om Trädgård som kom med posten.

Behöver jag förvarna om att jag inte lagt ner så mycket tid på att göra proffsiga skisser? 

Ja, den som byggde altanen lämnade olika längder på stolpar i fall han någon gång i framtiden skulle bygga ett tak till den. Här har vi en del av staketet. Nedanför jobbar jag för fullt på att odla stockrosor.


Tanken är att ovanför staketet bygga på en spaljé där det kan växa humle, som har sin grund i en rätt så enorm "kruka".


Det här är en liten sluttning som är övervuxen med gräs men det finns stenar och en stubbe där så det är ett gissel när det kommer till gräsklippning.


Varför inte sätta en snygg häck där? Det ska ju finnas rum i trädgården och här är ju perfekt att gränsa av.


Här ser vi i bakgrunden porten till "skogen" och den del av trädgården som får växa fritt och frodas som den skog den är. Även här vore det sjysst med en avgränsning. I nedre delen av bilden är den blivande mäktiga blomsterrabatten med bland annat pioner och liljor.


Tänker mig även här en spaljé med någon vacker buskros. Honungsros som doftar så ljuvligt. Fast tänk om det blir för mycket blommor som doftar alldeles för gott... på samma ställe.


Här har vi vyn mot den där vägen. Grannhusen ligger betydligt högre upp. Ögonen ramlar nästan ur passerande fotgängare. Jag förstår dem. Om jag går förbi där uppe tittar jag också automatiskt ner, men det borde väl bero på att det är mitt hus och min trädgård. Hur som helst. En tanke var att sätta bambu framför staketet.


Något jag redan har, som väntar i små krukor i solen, är två fläderträd. De är inte riktigt träd än men på god väg i alla fall. De skulle kunna stå där bredvid varandra och bli snygga ihop. Men så tänker jag, om jag ska göra fläderblomssaft kanske de får en massa avgaser på sig när de står så nära vägen?


Det här handlar inte om insynsskydd utan om få något som ser rätt bedrövligt ut, att se lite bättre ut.


Den här rabatten som var fylld med kirskål förra året har fått en koloni av tulpaner som har knoppar och förhoppningsvis blommar utan att rådjuren äter upp dem. Jag har gödslat friskt med blodmjöl. Mer ska det bli men det vore väl snyggt att rama in med gatsten eller något annat kantstenaktigt.


Ja, det kommer ny kirskål där men jag försöker låtsas att det inte är sant, men jag vet att jag behöver vända upp och ner på det här skrället för att bli av med ogräset.

Inga kommentarer: