2015-03-21

Att förodla

Precis som förra året blir det mycket odling såhär års. Nu blev jag extra peppad när rairai skulle börja med odling. 


Det finns så mycket olika tips på hur man ska förgro sina plantor. En del tips motsäger det andra. Jag har testat lite olika och har själv kommit fram till att det jag gör i år måste vara det bästa jag kan komma på - om man ska odla på den där halvlata nivån. Det går ju att anpassa sig väldigt mycket efter vilket frö det är man sår. Det enklaste ska man ju naturligtvis följa. Sådjup och när det ska sås bland annat.


Jag sätter flera frön i så- och kaktusjord i genomskinliga plastbyttor som jag letat upp i plaståtervinningen (vår egen alltså). Den jorden är mager och innehåller inte så mycket näring vilket är lämpligt för att fröet ska gro. För att hålla jorden fuktig är det bra att täcka med plast exempelvis en sån där man tar frukt eller grönsaker i... och gör några lufthål. Jag sår dubbelt så många frön som jag vill ha plantor. En del frön gror inte, några plantor stryker med i olika stadier och så är det ju trevligt att kunna ge bort eller byta plantor.


Först kommer det upp två hjärtblad. Det ser ganska lika ut på olika typer av växter så det är praktiskt att skriva en etikett på vad man har i sin plastbytta. Men inte långt senare kommer karaktärsblad och då är det dags att plantera om. Alla små plantor får bo i en egen liten kupé och byta till en mer näringsrik jord. Själv använder jag blom- och planteringsjord för detta. Här ovan syns mina tomatplantor som fått varsin kruka gjord av tidningspapper. Dem gör jag med kryddburkar som mall. Alltså behövs ingen speciell krukmakare. 

När plantan börjar kännas för stor för sin tidningskruka är det dags att byta upp sig till en större kruka igen. Viktigt är att inte byta till för stor kruka utan öka successivt i storlek. Vad gäller tomater ska så mycket som möjligt av den rangliga stjälken täckas med jord. Då bildas nya rötter längre upp och plantan blir kraftigare. Extra ljus gör också att plantan inte blir så ranglig, men inte dygnet runt för då hinner inte växten vila sig. 12-16 timmar ljus per dygn sägs det. Jag brukar tända lampan i miniväxthuset när det blir mörkt på kvällen och släcker den när jag går och lägger mig.

2 kommentarer:

josefine sa...

Oh så fint och peppigt! Men hur gör du när du inte ökar krukstorleken så mycket i taget? Har du liksom orken att plantera om och om igen? Typ hur många gånger? Och vad händer om en tar en för stor kruka för fort?

rai rai sa...

Oh mkt bra tankar att ta till sig här tycker denna nybörjare!