2012-10-15

Polkarandig tröja: beskrivningenGarn: DROPS Safran (100% bomull), 1 blått, 2 röda, 2 vita (=250 gram)
Stickor: Rundsticka 2,5 och 3, strumpstickor 2,5 och 3

Fram- och bakstycke:
Lägg upp 300 maskor på rundsticka 2,5 i det blå garnet. Sticka resår med 1 rät, 1 avig tills resåren mäter 4½ cm. Byt till rundsticka 3 och avmaska samtidigt var femte maska. Sticka 6 varv i vitt, 6 varv i rött, räta maskor tills arbetet mäter 35 cm.  Lägg då arbetet åt sidan.

Ärmar (sticka 2 st)
Lägg upp 60 maskor på strumpsticka 2,5 i det blå garnet. Sticka resår med 1 rät, 1 avig tills resåren mäter 4½ cm. Byt till strumpsticka 3 och avmaska samtidigt var femte maska. Sticka 6 varv i vitt, 6 varv i rött och lägg till en ny maska varje gång du byter färg. Sticka tills arbetet mäter 40 cm.

Oket
Se till att du har slutat på samma färg så att det blir rätt antal maskor av färgerna när det ska sättas ihop. Är det dags att byta till rött ska det vara det på samtliga stycken.

Börja med att maska av 12 m på vardera sida av fram- och bakstycket, där ärmarna ska sättas. Börja med 6 m på vardera sida av färgbytesdelen av stycket. Avmaska även 12 m på vardera ärm, där du har bytt färg.

Sätt nu ärmarna på rundstickan, där avmaskningarna möter varandra. Det kommer att bli hål i vardera sidan men det ska sys ihop på slutet. Sticka runt ett varv, det kan vara trögt de första varven. Efter att ha stickat 12 varv börjar intagningar och de börjar 8 m från armhålet. Intagning sker på 4 ställen på varvet och går till så här: När 10 m är kvar till armhålet, lyft över 1 m utan att sticka, sticka nästa maska och lyft sedan över den ostickade. Nästa 2 m stickas ihop. När det är 6 m från armhålet, upprepa samma. Intagningarna sker vartannat varv tills ringningen känns lagom stor. Byt då till rundsticka 2,5, blått garn och sticka resår 1 rm, 1 am, fortsätt med intagningarna precis som innan tills resåren mäter ca 2 cm. Avmaska och se där har du din tröja.


Inga kommentarer: