2012-12-12

Kolapaj med lingon


Mmm, kolapaj med lingon låter fantastiskt tänkte jag och satte igång. Det tog mycket längre tid och krävde mycket mer jobb än jag anat och jag svor att jag aldrig mer skulle göra det, men när jag smakat den tänkte jag om. Det var värt det och pajen räckte länge också eftersom det var så mättande och man vill ju inte vräka i sig hur mycket som helst av det söta på en gång. Receptet är taget ur Hemköps kundtidning Salt & Peppar. Ett tips är att läsa igenom receptet noga innan du börjar, med tanke på att pajen exempelvis ska stå svalt i några timmar före servering.


Ingredienser i pajdegen:
150 g rumstempererat smör
2 dl havregryn
2½ dl vetemjöl
2 msk strösocker

Ingredienser i fyllningen:
2 1/2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 1/2 krm salt
100 g smör
225 g lingon, färska eller frysta och tinade

1. Blanda smör, havregryn, vetemjöl och socker till en deg och tryck ut i en smord form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Se till att få ett jämnt pajskal, tjockare i botten än i kanten. Nagga med en gaffel och ställ kallt i 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 175°.
3. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 25 minuter. Låt svalna.
4. Blanda grädde, sirap, socker, vaniljsocker och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka på medelvärme tills kolan är 120°, det tar minst en halvtimme. Rör om ofta. Använd en termometer, alternativt gör ett kulprov. Om kolan inte är färdigkokt kommer den inte att stelna.
5. Tärna smöret och rör ner i kolan. Häll kolan i pajskalet och ställ kallt tills den stelnat, minst tre timmar. Strö på lingonen strax före servering. Toppa gärna med lite smulad havssalt.
3 kommentarer:

Anonym sa...

Ärligt talat ser den så god ut så det inte är sant! Syjuntefika syjuntefika syjuntefika! 2013? :) //S

Wallinskaya sa...

Om jag har väldigt mycket tid på mig att fixa fika till syjuntan, kanske! ;)

Emmas dagar sa...

Visst gör sig polkagrisarna väldigt bra på pepparkakshuset!

Mums, den där kakan ser väldigt god ut!