2014-07-01

Bladlusinvasion

Internet på datorn funkar fortfarande inte så jag fixade bloggerappen (igen) i brist på annat.

Jag upplever att bladlössen har invaderat väldigt mycket i trädgården i år. Här är det späda stackars körsbärsträdet som stått i en månad - fyllt av läbbiga kryp. Knepet att spruta på såpavatten funkar väl sådär men skam den som ger sig. Kanske finns det fler tips?

3 kommentarer:

Färgflickan Esmeralda sa...

Usch ja! Jag har också fått en massa på min svarta vinbär... pga en liten bebis som tar all min tid så har jag lämnat dem åt sitt öde och nu har de försvunnit av sig självt. Förra året spolade jag bort dem med vattenslangen, men de kom tillbaka hela tiden så det var inte så effektivt. Har läst att man ska mosa och ta bort dem med fingrarna, jag tycker dock att de är så äckliga att jag verkligen inte vill komma så nära! Det bästa vore om du kunde hitta nyckelpigslarver, de äter nämligen upp dem! Man kan hitta dem på päronträd har jag läst:-)

Ester sa...

hu, ja, äckligt! Klippte buskarna i vår trädgård igår (Spirea) och det var väldigt mycket löss på dem också. Det kanske har varit gynnsamt väder för dem? Locka dit fåglar eller nyckelpigor, kanske? Eller som föregående skribent skrev: spola med vattenslangen eller högtryckstvätten (om inte löven följer med då också, kanske). Man kan ju ta på sig diskhandskar och rensa för hand om trädet fortfarande har ganska begränsad storlek. Jag rensar för hand bort de löss som letat sig in på balkongen, vilket som tur är inte har varit så många. Jag kastade ut de mest drabbade blommorna, men det kan man ju inte göra med ett träd..

annasaviga sa...

Så ser det ut på varenda körsbärsträd här i göteborgsområdet. Supertråkigt. Mitt träd är dessutom alldeles för stort för att ens fundera på att försöka rädda. Jag hoppas istället på en kall vinter och bättre lycka nästa år.