2014-03-02

Frönörd

Från Runåbergs fröer: tagetes, tomater, purjo, broccoli och smultron.

Jag har förvandlats till någon slags frönörd. Det verkar som att trädgårdsnördar funkar så här nämligen. På hösten pustar man ut, köper några lökar och sätter i trädgården. Sen kommer julen och man har fullt upp med den. Efter jul händer något, det börjar klia i de gröna fingrarna. Och så börjar planerandet, avdamningen av de gamla fröpåsarna och skisserna över trädgården. Vad ska jag så i år? Själv börjar jag nästan från noll. Jag måste köpa massor av fröer och jag älskar det. Försöker läsa på om varje frö och växt och hur det ska sås och var det ska stå, men det slutar ändå med att jag behandlar alla frön ungefär likadant. Så mycket enklare då.

Nej, det är inte riktigt sant faktiskt. Det är ju så att vissa plantor tar längre tid på sig och då är det ju påpassligt att börja så deras frön tidigare. Inte för tidigt! Plantorna blir rangliga och kan ge dålig skörd om de inte får tillräckligt med ljus. Det är därför riktiga trädgårdsnördar använder sig av lysrör till sina sådder. Det hade jag inte tänkt besvära mig med att göra, så jag testar så här.

I min lite tidigare sådd har jag sått purjolök, tomat, stockros och kronärtskocka.

Purjolöksfrön.
Jag har min gamla rosenburk (ja, ett så kallat loppisfynd) fylld med fröpåsar. Fröpåsar ska förvaras torrt och svalt. Här är min samling av egenhändigt gjorda tidningspapperskrukor fyllda med jord och numera även försedda med olika fröer.


Det här är min citronplanta som jag fick till min födelsedag av min syster. Hon har experimenterat och sått alla möjliga fruktfröer. Den växer rätt så bra den här citronen. Ger säkert frukt vilken dag som helst nu...


2 kommentarer:

Färgflickan Esmeralda sa...

Trädgårdsdrömmarna och planeringen på senvintern och våren är nästan lika härlig som den faktiska upplevelsen på sommaren tycker jag! :-)

Emilia sa...

Har just råkat trilla in på din blogg och läste detta inlägg. Brukar sällan (läs aldrig) skratta högt åt skriven text, men brast ut i ett asflabb när jag läste om ditt citronträd! Exakt min humor. Nu ska jag megafölja din blogg tills du tror att jag är en stalker (är snäll obs). MVH!! Emilia