2014-03-18

Så tomater och skola om


Tomatfröna jag sådde var av olika sorter. Ovan är det en bild av tomatsorten stupice som jag köpt från Runåbergs fröer. Inte riktigt klar för omskolning än. Jag gillar de spetsiga bladen.

Stupice, ekofrö (Solanum lycopersicum)
Snabb och tålig frilands- och kallhustomat med mycket god smak. Skörden blir bäst om plantan, som blir drygt 1 meter hög med breda blad, binds upp och tjuvas. Stupice, som ursprungligen kommer från f.d. Tjeckoslovakien, ger en bra skörd av knappt medelstora, glänsande röda, söta och saftiga tomater. Den har vunnit flera omröstningar som den godaste i sin klass. Tillhör en av våra absoluta favoriter för sin tidighet och utsökta smak... 
Text tagen från Runåbergs hemsida.


Däremot har plantorna jag sått av Red Pearl fått sig en omskolning. Tomatfrön sår jag helst i början av mars i mager såjord. Först kommer hjärtbladen men det är först när plantan har fått sina karaktärsblad (de som kommer efter hjärtblad och ser lite mer ut som tomatblad) som det är dags för omskolning. Då behöver rötterna mer plats och näringsrik jord. Använd således planteringsjord och något större kruka. Se även till att lägga stjälken djupt ner i krukan för att plantan ska bli kraftigare. Om plantan blivit väldigt lång och ranglig snabbt har den fått för lite ljus och jag är den första att erkänna att så är fallet för mina små plantor. Det sägs även att det är bra att ibland blåsa på eller röra vid plantan för att den ska bli stabilare och mer redo för att vistas ute i blåst.

Trivsamt i solskenet för omskolad pärltomat
 
Red Pearl, Pärltomat, ekofrö (Solanum lycopersicum)
En verklig pärla. Skinande, blankt klarröd och mycket, mycket god. Små dadelformade frukter med fast fruktkött, hänger i klasar på en högväxande och frisk planta som bör tjuvas. [...] Ursprunget är osäkert, liksom namnet, men den har visat sig vara stabil i alla år och nu har vi förökat upp tillräckligt med frö för att kunna erbjuda denna delikatess till alla finsmakare... 
Text tagen från Runåbergs hemsida


De här får vänta ett tag till. Två basilika och en stupicetomat. Basilikan med etiketten "tappad golvet" är mest spännande. Har jag verkligen hittat fröet och gillade det att bli behandlad som skräp när jag nonchalant välte ner den på golvet? Ännu har det inte visat tecken på liv.

4 kommentarer:

Ester sa...

Jamen, så härligt med tomatplantor! Den där Stupice (eller vad den hette) blev jag nyfiken på. Den lät god. Kram

Emmas dagar sa...

Hoppas jag lyckas med mina få tomater i år. Annars får det bli köpeplanta.
Ja, körsbären är snygga. Jag tänker faktiskt lite på dig när jag ser sådana körsbär ;-)

Färgflickan Esmeralda sa...

Tomater är så gott! Tack för tipsen:-)

annasaviga sa...

Jag har ännu inte fått tummen ur och sått mina tomatfrön. Det får bli av nästa helg och jag hoppas att de hinner växa till sig ordentligt. Jag har lite svårt att börja tänka på trädgården än, men vet ju att man måste planera lite i god tid.