2014-03-29

Krokusarna

Känns så tantigt att erkänna glädjen över lite blommor men besökare av äldre generationen hjälper gärna till att fascineras. Och blommorna är ju faktiskt fina. 

Vad är det här?


Det finns ett gäng blåsippor i trädgårdens "skog".


Igår fanns det så här många blå krokusar på samma ställe men idag finns de inte mer. I blame the rådjur.

2014-03-26

Bananflugor

Köket har invaderats av såna där små ettriga bananflugor och jag var inte sen att leta efter recept på att bli av med dem. Nu har jag varit lite slarvig med att göra proceduren för att helt utrota utan har mer jobbat på att ha kål på dem som redan är där. Detta recept har visat sig döda väldigt många flugor men måste också kompletteras med kvällssysslan som jag kommer till senare.

Jag har inga exakta mått men det behövs: vatten, vinäger, honung och diskmedel. Jag har hällt upp liten vatten i en skål, tagit en skvätt vinäger och någon sked honung och sen en droppe diskmedel. Rör ut vätskan, häll på fat, i små skålar och placera där bananflugorna hänger. Hos mig hänger de bland plantorna så jag undrar om någon av jordpåsarna haft ägg i sig men det kommer jag aldrig få svar på. I en av mina skålar hittade jag 30 bananflugor efter bara 2 dagar. Om vattnet dunstar är det bara att spraya på nytt vatten med blomsprutan jag förutsätter att alla människor har hemma. Själva medlet sitter ju fortfarande kvar på fatet eller i skålen.


För att få bukt med källan till problemet ska man enligt osäkra källor hälla kokande vatten i bostadens alla avlopp (handfat, diskho, dusch m.m.) och innan läggdags spraya med vatten och diskmedel. På detta sätt sköljs eventuella ägg bort från rören, där de gillar att lägga sina ettriga ägg. Diskmedelsblandningen gör att äggen inte fäster i systemet och detta ska alltså funka. Jag har bara gjort det lite halvhjärtat...


Jag såg att någon för ett tag sedan kommenterade att hon skulle följa mina kronärtskockor och här är den skocka som kommit längst. Den är sådd 23 januari och växer sakta men säkert. Det ska bli så himla spännande att se slutresultatet. Kanske blir den som en av skockorna på Mandelmanns trädgårdar.

2014-03-24

Grus i ögonen

Att gå längs Parkgatan i Mjölby och få gruset uppblåst i ögonen var ett säkert vårtecken. Spela tennis på gatan och gå åt sidan varje gång det kom en bil. Blommor såg jag aldrig om ingen kommenterade det först.

Andra vårtecken är döda flugor på brädet nedanför ett soldränkt fönster.


Får som bräker och snart ska få lamm.


Utställda bord och stolar utanför ett café.


Solen som skiner in genom fönstret. Rekommenderar samtidigt Sturehofs slottscafés magnifika chokladtårta.
Tomatplantan som växer och frodas i fönstret.


Bilderna är tagna vid Velamsund, Sturehofs slott och hemma hos mig.

2014-03-23

Trädgårdsmässan 2014

Igår besökte jag trädgårdsmässan med mina föräldrar och Ester var också med oss en stund. Det är lätt att bli villrådig och glömma bort allt man ville ha. Jag hade skrivit en lista innan men den glömde jag hemma i badrummet, så jag försökte minnas hela tiden vad som stod på den. Det här är vad jag fick med mig hem:


Rötter av riddarsporre, liljor och pioner. Ängsblommor på frön, tre påsar från Naturskyddsföreningen. Blev medlem i en blomsterförening. Alltså detta var nog det lustigaste och jag förstår inte varför jag skulle bli det, stundens hetta kanske. Jag fick välja två påsar med unika blomfrön i alla fall: strandglim och hampmalva. Hampmalva blir 180 cm högt. Hur tänkte jag där? Hampmalva var en av de blommor som stod med på listan jag hade glömt hemma.Salviaplanta och rosmarinplanta från Klostra handelsträdgård.Alla rötter åkte direkt ner i jorden när vi kom hem. Pionen är av samma sort: Sarah Bernhardt och liljorna är av sex olika sorter, men jag vet inte vilken som hamnade var: America, Casa Blanca, Muscadet, Larêve, Regale och Marseille. (Måste anteckna sorterna här så jag vet vad det är jag har sen om jag tappar bort mina små anteckningar.


Riddarsporrarna åkte också ner i jord men där var jag inte lika omsorgsfull för det började bli kallt ute och var jag än grävde var det sten under. Ska bli spännande att se vad som dyker upp.

Inspirationsbilderna från mässan tar jag någon annan dag.

2014-03-21

Tre saker som blev av

Jag har en kategori för planer och tycker att det är viktigt att visa att det inte bara är bullshit utan att det faktiskt blir av ibland också. Nu var det ett år sen jag gjorde ett sånt här inlägg senast verkar det som, så det kändes som att det var dags att se vad blivit av sen dess. Nu har jag valt ut tre saker för det andra kändes lite svårt att ta på. Det var en del trädgårdsplaner som jag har lite svårt att redovisa för nu.

1. Den där sorgliga dagen när jag tvättade min mössa och mina vantar i tvättmaskinen och allt bara sket sig. Jag försökte se det positiva i det hela, försökte verka tuff och obrydd men jag kan fortfarande sakna, framför allt vantarna ibland.


Det blev en flamingomössa. Dock har jag inte stickat ett par nya vantar till mig. Jag köpte ett par smartphonevantar på Rusta som slutade fungera ganska snabbt men om man fuktar fingret så går det ju ändå. Här är flamingomössan:


2. Renarna och dess omgivning. Det känns som att jag tjatar jättemycket om renarna. De har till och med tagits som gisslan och varit med om jättespännande saker i Malmö. 


Det går ju inte att nämna dem en gång för mycket. 3. Odlingsplanerna. Sånt som skulle sättas tidigt. Listan hade bara sju punkter.


Basilika är satt, två av fyra har kommit upp. Check! Timjan, rosmarin, pelargoner och chili. Who needs that? Nä men timjan har jag massor av under snön. Rosmarin - där hoppas jag nog på busken jag satte förra året utan att veta om den övervintrar (säkert inte), annars köper jag en planta. Pelargoner finns det gott om som det är och chili - jag gillar egentligen bara chilipulver och det kan jag köpa som det är. Kronärtskocka är årets mest spännande tror jag. Flera av de sådda fröna har kommit upp och har kraftiga växtdelar som jag tittar på varje dag. Tomater har jag sått fyra olika sorter varav tre har kommit upp. Red pearl har kommit upp mest av. Stupice är på gång. Förra årets tomatsort som jag inte var jättenöjd med, en babyplommontomat, har vuxit väldigt mycket och är "stadig på stjälk" så att säga.

2014-03-20

Snövitt

Förra veckan var det så varmt att man kunde sitta ute och glassa. Den här veckan är det snö. Inte så konstigt egentligen, det brukar väl vara så när det är vår. Jag gjorde en promenad i trädgården innan snön har töat bort, för det gör den nu.


Torkad krollilja från förra åretBuskpionFjolårets hallonresterMedtagen snödroppeÖverfylld vattentunna med isflakstak

2014-03-18

Så tomater och skola om


Tomatfröna jag sådde var av olika sorter. Ovan är det en bild av tomatsorten stupice som jag köpt från Runåbergs fröer. Inte riktigt klar för omskolning än. Jag gillar de spetsiga bladen.

Stupice, ekofrö (Solanum lycopersicum)
Snabb och tålig frilands- och kallhustomat med mycket god smak. Skörden blir bäst om plantan, som blir drygt 1 meter hög med breda blad, binds upp och tjuvas. Stupice, som ursprungligen kommer från f.d. Tjeckoslovakien, ger en bra skörd av knappt medelstora, glänsande röda, söta och saftiga tomater. Den har vunnit flera omröstningar som den godaste i sin klass. Tillhör en av våra absoluta favoriter för sin tidighet och utsökta smak... 
Text tagen från Runåbergs hemsida.


Däremot har plantorna jag sått av Red Pearl fått sig en omskolning. Tomatfrön sår jag helst i början av mars i mager såjord. Först kommer hjärtbladen men det är först när plantan har fått sina karaktärsblad (de som kommer efter hjärtblad och ser lite mer ut som tomatblad) som det är dags för omskolning. Då behöver rötterna mer plats och näringsrik jord. Använd således planteringsjord och något större kruka. Se även till att lägga stjälken djupt ner i krukan för att plantan ska bli kraftigare. Om plantan blivit väldigt lång och ranglig snabbt har den fått för lite ljus och jag är den första att erkänna att så är fallet för mina små plantor. Det sägs även att det är bra att ibland blåsa på eller röra vid plantan för att den ska bli stabilare och mer redo för att vistas ute i blåst.

Trivsamt i solskenet för omskolad pärltomat
 
Red Pearl, Pärltomat, ekofrö (Solanum lycopersicum)
En verklig pärla. Skinande, blankt klarröd och mycket, mycket god. Små dadelformade frukter med fast fruktkött, hänger i klasar på en högväxande och frisk planta som bör tjuvas. [...] Ursprunget är osäkert, liksom namnet, men den har visat sig vara stabil i alla år och nu har vi förökat upp tillräckligt med frö för att kunna erbjuda denna delikatess till alla finsmakare... 
Text tagen från Runåbergs hemsida


De här får vänta ett tag till. Två basilika och en stupicetomat. Basilikan med etiketten "tappad golvet" är mest spännande. Har jag verkligen hittat fröet och gillade det att bli behandlad som skräp när jag nonchalant välte ner den på golvet? Ännu har det inte visat tecken på liv.

2014-03-16

Taggar och kirskål

När jag grävde i den här trakten i trädgården i somras hittade jag väldigt många smålökar och slängde rätt många i komposten men grävde uppenbarligen inte upp alla. Det var ju snödroppslökar. De är överallt i det området men visar inget tecken på sin existens under sommaren förutom under jorden. Tokigt nog växer de i komposten också. Naturen bara skiter i vad jag vill.


Något mer som struntar i vad jag vill är kirskålen. Kanske har jag inte satt tydliga gränser på alla ställen den bestämt sig för att stanna på. Jag har grävt och dragit bort så himla mycket rötter men ändå skrider den fram som pesten överallt. Nu borde jag ju ge mig på den direkt när den kommer så att det inte blir kirskålsfält på alla sårbara öppna ytor igen.

Här vid husväggen funderar jag på att snabbt sätta en "matta", alltså en marktäckare. De ska tydligen gilla steniga partier och det kan man säga att det är vid husväggen. Egentligen borde jag ta bort rötter från gamla träd och buskar, men jag är inte så himla stark och vet inte ens heller hur man gör det på enklast sätt. Det jag hade tänkt mig här är solvända. Kanske något mer.

Detta är en så kallad före-bild d v s inget jag är stolt över.

En gammal övergiven rabatt hade ett fält av kirskål som jag omsorgsfullt drog bort och senare satte jag ner plantor i jorden. Det jag satt här är digitalis, borstnejlika, nepeta och klätt. Jag ser att det börjar ta sig men det gör även kirskålen. !&%#%&#"(?

Detta är en så kallad före-bild d v s inget jag är stolt över.

Mitt senaste projekt är att klippa bort skräpet till buskage vid sidan av altanen. Där har ingen visat empati för naturen sedan panten på ölburkar var 50 öre och en normalbegåvad människa var medveten om att plast inte var nedbrytbart i naturen. Buskarna behandlade mig som sadomasochister. Jag blev både piskad och stucken. Två stickor var tvungna att bändas bort med nålar och pincetter. Här fanns en kaprifol som ju är vacker och luktar gott men kaprifol har en tendens att slingra sig runt allt så det är inte lätt att se vad som är fram och bak. Lite av kaprifolen räddade jag och satte in i en vas.

 
Det låter kanske som att det är en kamp att ha en trädgård och det känns lite som det ibland, samtidigt som det är väldigt terapeutiskt att fixa, dra, slita och dalta. Jag vill komma till den punkt då jag tycker att det är resan som är målet men jag behöver nog ha nått några små mål innan jag kan känna så.

2014-03-15

Fem stickade

De senaste tre åren har jag stickat fem tröjor/koftor till mig själv. Nu är detta inte det enda jag har stickat på de här tre åren. Det har blivit en hel del tröjor/koftor till andra och sen har det blivit en massa annat stickat också. Jag har nästan hela tiden haft ett eget tröjprojekt på gång som ska vara till mig själv. Projekten har lagts åt sidan, nya har påbörjats och sedan har jag återupptagit. Idag har jag gjort slag i saken och omfotograferat mig själv i dessa skapelser. Ute i stormen. Det var kallt och det kanske syns på min stela framtoning. Bilderna är tagna med självutlösare, därav kvaliteten.


Påbörjades: november 2011
Färdig: september 2012
Den har jag repat upp mycket på och är inte helt nöjd med resultatet eftersom öppningen ser ut som en katastrof, men väljer man en bild från baksidan syns ju inte det. Använder den mest hemma. Den är stickad i ull så den håller värmen bra.


Påbörjades: juli 2012
Färdig: oktober 2012
Jag ville egentligen sticka tröjan med ränderna på snedden, men insåg att det inte var läge för det. Kanske någon gång i framtiden. Den här tröjan är nog den av mina fem stickade jag använt mest. Jag älskar den jättemycket. Lite trång i ärmarna och konstig i halsringningen men annars superbra. Stickad i bomullsgarn.


Påbörjades: september 2012
Färdig: december 2012
Den här tröjan såg jag bild på och ville sticka direkt. Beskrivningen var på engelska och jag trodde aldrig jag skulle fixa det, men till slut lärde jag mig alla tokiga uttryck på engelska tack vare google translate (ja, google translate är smart nog att översätta stickförkortningar och fattar precis). Använder tröjan väldigt mycket. Lite i trångaste laget men det beror nog mycket på att det skulle varit ett tjockare garn enligt beskrivningen. Stickad i bomullsgarn.


Gröna ringtröjan
Påbörjades: december 2012
Färdig: april 2013
Alltså detta är en skamfläck. Jag ville så gärna att den skulle vara skön, snygg och bra. Det jobbiga är att den är obekväm, trång och har sina icke-snygga nackdelar. Det här är jag stickat rakt ur eget huvud och när ska jag lära mig att det innebär en hel del extra jobb? Jag använder den ibland lite mot min egen vilja. Stickad i lite för tjockt bomullsgarn. Blir extra tjock för att det är stickat med två färger.


Påbörjades: juli 2013
Färdig: december 2013
Här är jag riktigt imponerad över min förmåga att mönstersticka utan att det blir alldeles för knöligt. Ärmarna är lite knöliga och trådarna på baksidan gör att man lätt fastnar i tröjan. Uringningen hade jag problem med av den enkla anledningen att jag hade för lite garn av någon färg och inte orkade köpa mer + att det skulle blivit ett annat färgbad då. Det blev lite mer singoallaringning och det passar ju körsbären. Resåren blev knölig från början och vet ni vad jag var dum nog att göra: jag repade inte upp och gjorde om det. Kanske ska jag ha den på mig ikväll för första gången utanför huset.

2014-03-14

Mormorsdikten

Ända sedan jag lärde mig skriva har jag haft ett enormt stort intresse för att skriva. Jag har tappat räkningen när det kommer till hur många gånger jag har tänkt att jag vill skriva en roman. Eller vill jag skriva en barnbok? Tyvärr fastnar jag alltid någonstans och tappar intresset, låter den där påbörjade romanen ligga och sen får jag en ny idé och börjar skriva.

För några år sedan gick jag en kurs som kallades skrivarverkstad. Vi gjorde skrivuppgifter utifrån en bok som kursledaren hade skrivit. Jag tyckte det var jätteroligt att skriva texter, mindre roligt att läsa alla andras och lämna ickesvidande kritik. Detta är något jag märker i och med den skrivarcirkel jag själv driver, att människor gärna skriver men inte är lika sugna på att lämna kritik själva.

Jag läste igenom några gamla texter som jag skrivit för längre sen. Min favoritdikt är alldeles för privat men jag vill visa er en dikt jag skrev under skrivarverkstaden. Dikt, tänker du, så himla tråkigt. Fast den här dikten har lite humor så håll ut och orka läs den. Kanske har du liknande barndomsminnen från en gammal släkting.

Mormor
minns du
tågresor till småland
doften av nystekta köttbullar
doften av vidbränt smör
det smutsiga förklädet
vår mormor alltid bar 
minns du
stora klädkammare
kurragömmalekar
oändliga gömställen
att glömma låsa ytterdörren när vi gick ut
att inte våga titta när vi kom tillbaka 
minns du
ljuskäglor i taket från bilarna på Storgatan
en mörk tavla på väggen
uppstoppade djur med lysande ögon
ett ostämt piano i salongen utanför
skrattande löständer i glaset på sängbordet 
minns du
den iskalla vinden
rädslan för spöken
sömnlösa nätter
en längtan efter att vara rädd

2014-03-11

På väg upp

Nu blir det mycket trädgårdsinlägg här men det är ju VÅR. Jag vill så
gärna dokumentera hur det såg ut från början och jämföra med hur det
ser ut när det är klart. Det är utveckling och det gillar jag.

Jag skriver texter till bilderna och texterna ligger hela tiden nedanför
bilden. Kan vara skönt att veta i förväg.


Inne i pysselrummet har jag ställt min stora uppfödning. Det är alla mina
tidningskrukor som bär olika fröer och fröerna jobbar i olika takt. Här 
ovanför syns kronärtskocka, stockros och körsbärstomaten Red Pearl.


I trädgården händer det också saker när solen lägger sig som ett
dunbolster över vissna löv och uttråkad jord. Något som trivs bra, som
jag skrivit tidigare, är ju smultronen. I somras flyttade jag några plantor
som fanns i ett trädgårdsland som togs bort. Kan vara jordgubbar med
i sällskapet också.


Jag satte tulpanlökar men jag tror inte detta är tulpan. Här blir det
spännande. Är det liljekonvalj då? Nej, jag är ingen fena på det här än.
Någon som vet annars får jag kika på bladverket om ett tag igen om
det inte är så att rådjuren käkar upp det.


Jag köpte stockrosplantor på Tradera i somras, som jag satte intill
altanen. Det är ju ett glapp mellan marken och altanens golv och under
altanen kommer det garanterat ligga kvar bråte som vi flyttat ut från
grunden. Stockrosorna ska arbeta som täckmantel om de nu kommer upp.


Det här måste ju ändå vara påskliljorna som jag satte lökar av på 
framsidan av tomten? Vi får se.


Den enda blå krokusen jag har hittat i trädgården. Innan fnös jag åt
krokusar och alla andra vårteckenblommor men står de i min trädgård
är det en helt annan sak. Det är min krokus (okej, inte bara min).


Ett litet gäng med gula krokusar finns det också. Det blir säkert en
saffransskörd av dem eller det kanske är andra typer av krokusar...


Lammöronen. Jag har alltid velat ha lammöron för att de är så lena att 
klappa och fina också förstås. De växer som ogräs och människor i
min omgivning har inte varit sena med att ge mig plantor. Många! Jag
har satt de i begränsade områden, alltså områden som är inramade
av sten eller betong eller något annat som den inte (förhoppningsvis)
tar sig igenom.


Det här kära vänner. Det är rabarber om du inte ser det själv. Ett
skrynkligt litet blad som kommer att bli stort och bära på en underbar
stjälk som jag kommer att baka en paj av. Det ser jag fram emot.


Den här bilden har jag tagit i min gistna lilla trälåda som jag satte 
jordärtskockor i under hösten. Jordärtskocka ska tydligen också bli 
ett spektakel avseende storlek och spridning. Frågan jag ställer mig är
om detta är ett ogräs eller en liten start på en beautiful friendship?
Jag älskar jordärtskockssoppa och tanken på att tillaga en sådan på
sina egenodlade skockor gör mig smått euforisk.