2013-06-19

Rabarbersaft

Det är en sådan lyx att kunna skörda sina egna rabarber. Jag älskar
verkligen rabarber och gott att dricka är ju rabarbersaft.


Det är ju dessutom väldigt enkelt att göra saft. Jag plockade 800 g 
rabarber och kokade det med 1,2 liter vatten i 15 minuter.


Jag har ingen så kallad saftmaja, så allt jag kokat hällde jag genom en
kökshandduk som jag satt fast över en rostfri bunke med klädnypor.
Det fick rinna igenom och droppa av sig ordentligt. Jag var lite otålig
så jag klämde fram den sista saften ur den blöta handduken.


Sedan tillsatte jag saften av två citroner, 4 dl socker och kokade upp
saften igen.


Så smakade jag förstås saften ute i solen med mitt somriga glas och ett
nytt sugrör, som jag fann på IKEA.


Det var visst viktigt att buteljera saften i desinficerade flaskor. Det löste
jag genom att lägga de här gamla äppelmustflaskorna i ugnen med lite
vatten på botten i 30 minuter. Egentligen skulle det vara på 140⁰ men 
jag blev lite feg och nöjde mig med 100⁰.

Du behöver alltså:
800 g rabarber
1,2 liter vatten
4 dl socker
2 citroner

Men jag garanterar inte att det blir bra, för jag har höftat lite med det som
fanns hemma som vanligt, alltså har jag inte använt citronsyra utan spetsat
med extra citron istället.

1 kommentar:

Emmas dagar sa...

Det ser riktigt gott ut!
Tack för recept!