2013-05-18

Wallinskayas cafékarta

Inför sommarens alla utflykter och resor inom Sveriges gränser, kommer jag här med några tips på trevliga caféer som jag varmt rekommenderar. En del kanske lämpar sig bättre för ett mindre somrigt klimat men det slank bara med. Kommer att uppdatera det här inlägget och göra om det flera gånger till...


Öbergs kafé, VISINGSÖ, Småland
På Visingsö ligger Öbergs kafé som har en historia sedan 20-talet men inte alltid varit ett café även om det var det från början. Det finns mycket gamla grejer att titta på både i och utanför caféet, allt från bilar till toalettpapper. Fikat är billigt, kakorna är goda och personalen berättar gärna en och annan anekdot vid besöket. Lugn och härlig stämning. Se mer bilder i mitt inlägg om caféet från förra sommaren.


Tomatens hus, VALLÅKRA, Skåne
Någonstans utanför Vallåkra ligger Tomatens hus som består av ett café där man kan sitta ute i trädgård eller inne i ett växthus. Som utsikt har man ett fält som ovan. Det man äter består gärna av tomater och en bit därifrån finns växthus och handelsbod med alla möjliga sorters tomater och annat gott ätbart. Jag åt en tomat- och mozzarellasallad. Se mer bilder i mitt inlägg om caféet från förra sommaren.


Ebbas fik, HELSINGBORG, Skåne
På en liten gata i centrala Helsingborg ligger Ebbas fik, ett café i 50-talsstil med mycket inredning av just 50-talskaraktär. Inte bara inredningen, utan maten, kakorna, läsken - rubbet. Hamburgaren som vi delade på fick vi en amerikanarbil gjord av papp. Se mer bilder från förra årets inlägg.


Kivikås, KIVIK, Skåne
Ett eget äppelmusteri och ett eget café. Kivikås. Ett café som naturligtvis bara serverar kakor och bakverk med äpplen i. Istället för att besöka det stora musteriet i Kivik är ju det här mycket bättre och mysigare. Ute i äppellunden kan man sitta och mumsa på många goda bakverk och sedan ta en tur i butiken och köpa med sig en glasflaska med deras utsökta äppelmust. Se mer om caféet i mitt inlägg från förra sommaren.


Citykonditoriet, NORRMALM, Stockholm
Citykyrkan i centrala Stockholm har detta underbara café några trappor upp i ett sekelskifteshus. På Citykonditoriet kan man köpa billigt och gott fika eller lättare luncher av förvirrad personal. Man kan sitta i den mysiga salongen med fantastiska inredningsdetaljer eller sitta på balkongen om vädret tillåtet. Perfekt att fika här när shoppingen på Drottninggatan har slitit för hårt på plånboken. Grillska huset, GAMLA STAN, Stockholm
Stockholms stadsmission driver detta caféet i Grillska huset som jag bara fikat på en enda gång. På vintern kan det vara en god idé att boka bord för buffé med afternoon tea. Miljön känns precis som Citykonditoriet lite mormorsaktigt. Det går inte att sluta titta på inredningen i den stora salongen, med risk för att det känns lite väl överklassigt, men det förlåter jag dem för.


Esters The & Kaffehandel, SÖDERMALM, Stockholm
På Folkungagatan ligger detta mysiga lilla café som bytte ägare för ungefär ett halvår sen och den här bilden är tagen innan ägarskiftet (med mobilkamera, därav suddet). Jag har varit där efter ägarskiftet och minns det som att det var minst lika trevligt nu som då. Kombinerat med försäljning av te och kaffe, går det också bra att fika här. Beställ vid disken och få det serverat vid bordet och påtår går att få såklart. Även här finns afternoon tea.


Svindersviks brygghus, SICKLA, Nacka
En större sommarstuga från 1700-talet i rokokostil kan vara intressant att titta på, men glöm för guds skull inte att fika i brygghuset eller på verandan som ligger precis vid vattnet. Allt är sådär härligt gammeldags och kakorna är hembakta och underbara. Här ovan ser ni min rulltårtsbakelse med jordgubbar och hallon på. Svindersvik ligger rätt så nära Sickla.


Café Wadköping, ÖREBRO, Närke
På en innergård i Örebros gamla bevarade historiska del, även kallat Wadköping, finns detta mysiga café. Frågan är förstås om det är så mycket av det ätbara jag kan rekommendera, mer än att miljön är mysig om det är sommar och varmt. Sällskapet jag hade med mig senast var jag i alla fall nöjd med. Fästmannen och mostern.

2 kommentarer:

Ester sa...

Ah, trevligt med bra cafétips! Blir sugen på att åka runt o testa dem allihop. :)

Wallinskaya sa...

Vi kan väl testa något tillsammans i sommar. :)