2013-03-11

Gör om, men inte allt

Jag ska försöka mig på att göra någon slags guide för hur man gör när inte allt blev fel, utan bara på några ställen. Mitt demonstrationsobjekt blir den nya dinosaurietröjan.


Jag hade inte räknat helt rätt på antalet maskor när jag gjorde diagrammet för mönstret. Ska jag vara ärlig så gjorde jag diagrammet innan jag visste hur många maskor det skulle vara. Jag har stickat tröjan med 132 maskor och enligt mönstret ska det vara 54 maskor per mönsterdel. Med andra ord 108 maskor om jag gör mönstret två gånger, en gång på baksidan och en gång på framsidan. Det blev inte riktigt rätt med de vita V:na så jag skippade helt enkelt att göra mönster alls på de maskorna som är utöver de 108 maskorna. Där blev det enfärgat blått. Inte så snyggt faktiskt, såg jag när jag stickat en bit.


För att åtgärda detta måste jag repa upp och göra om, men jag behöver inte göra allt. Det behövdes ju bara på vissa rader. Då gör jag så här:

  1. Jag släpper maskan där det skulle ha varit ett vitt V var fjärde varv och maskar upp den raden ner tills det första V:et ska komma. 
  2. Jag tar en virknål i samma storlek (går bra med någon storlek större/mindre om samma inte finns i samlingen)
  3. Med virknålen virkar jag upp till stickan igen och tar var fjärde maska in en vit maska istället för blå. Detta förutsätter att det finns en vit tråd som legat och vilat tidigare varv men ändå är där.
  4. Det är viktigt att tänka på att använda den tråd som är på samma varv, så att det inte blir fel antal maskor.


Det blir ju inte alltid lika snyggt som det blivit om man gjort rätt från början, men det kanske blir bättre med tiden.  

2 kommentarer:

Ester sa...

Bra tips! Du skulle kunna börja med "Lindas stickskola" ju! Lite instruktioner med bilder på hur man gör flätor, eller hur man skissar sitt eget mönster. :D
Kram!

Wallinskaya sa...

Det har du rätt i. Avslöja magikerns trollkonster så att säga ;D